Eerste deelnemers Documenta bekend

De eerste deelnemers aan de belangrijke vijfjaarlijkse kunsttentoonstelling Documenta in Kassel zijn bekendgemaakt. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel meldt dat Documenta-directeuren Roger M. Buergel en Ruth Novack in ieder geval de Spaanse kunstenaar Koch Ferran Adrià, de Pool Artur Zmijewski, de Braziliaan Ricardo Basbaum, de Brit Imogen Stidworthy, de Franse kunstenaar Saâdane Afif, de Oostenrijker Gerwald Rockenschaub, de Keniaanse Cosima von Bonin en de Duitser Jürgen Stollhans hebben uitgenodigd. De Amerikaanse fotograaf Allan Sekula zal, net als op de voorgaande editie, de tentoonstelling documenteren.

De twaalfde editie van de Documenta opent volgende week en duurt tot 23 september. Traditiegetrouw worden thematiek en deelnemende kunstenaars pas op het laatste moment bekendgemaakt. De kunstwerken zullen onder meer getoond worden in een nieuw, tienduizend vierkante meter tellend paviljoen dat op het grasveld tegenover het Fridericianum verrijst. Naast beeldende kunst is er een filmprogramma onder de noemer Zweimal Leben. Te zien zijn films van onder anderen Helen Levitt, James Benning, Roberto Rossellini en Apichatpong Weerasethakul.

De opening op 15 juni is deze keer niet alleen toegankelijk voor genodigden, maar ook voor de bewoners van Kassel en andere geïnteresseerden.