Commissie IOC: Spelen 2014 naar Pyeongchang

Als het aan de evaluatiecommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ligt gaan de Winterspelen van 2014 naar Pyeongchang. Volgens de onderzoekers biedt de stad in Zuid-Korea de beste garantie op een succesvol evenement, zo melden ze in hun gisteren openbaar gemaakte rapport.

De aanbevelingen, positiever dan voor Salzburg (Oostenrijk) en Sotsji (Rusland), geven Pyeongchang geen garanties. De leden van het IOC maken hun keuze op hun 119de sessie, die over ruim een maand in Guatemala gehouden wordt, onafhankelijk van de aanbevelingen. Ze kunnen de technische adviezen van de deskundigen naast zich neer leggen.

Zuid-Korea kreeg nauwelijks kritiek van de evaluatiecommissie. De twee andere kandidaten wel. Zo wordt bijvoorbeeld betwijfeld of de financiële middelen in Oostenrijk wel toereikend zijn. De commissie vraagt zich ook af of de Russen wel in staat zijn hun plannen tot nieuwbouw van vrijwel alle accommodaties op tijd uit te voeren.

Het evaluatiecommissie van het IOC gaf verder aan voortaan nadrukkelijk te willen letten op de gevolgen van klimaatverandering. Warmere winters en een gebrek aan sneeuw zijn factoren om rekening mee te houden. De hoogte van de olympische complexen waar sneeuw is vereist, wordt daardoor van groter belang. Net als de capaciteit voor de aanvoer van kunstmatige sneeuw.

Salzburg heeft nog een handicap, naast de lichte voorkeur van de evaluatiecommissie voor Pyeongchang. De Oostenrijkse delegatie werd recentelijk door het IOC fors beboet, naar aanleiding van een dopingzaak bij de Winterspelen van Turijn in 2006.

Nadelig voor Salzburg is ook nog dat meer dan de helft van de bevolking tegen het binnenhalen van het evenement is. Dit bleek uit een door het IOC gehouden enquête. Pyeongchang heeft de steun van het overgrote deel van zijn inwoners, 91 procent. (ANP)

Lees meer over Pyeongchang op www.pyeongchang2014.org