`Chinezen handelen in valse medicijnen`

Londen. Transnationale etnische Chinese bendes zitten achter de groeiende handel in valse malariapillen in Zuidoost-Azië. Dat heeft John Newton, onderzoeker van internationale opsporingsdienst Interpol, tegen de BBC gezegd. Volgens Newton werken de betrokken bendes over nationale grenzen en vervalsen ze de medicijnen op industriële schaal. De bendes zijn hecht en moeilijk te infiltreren. ”Het gemeenschappelijke kenmerk is dat ze etnische Chinezen zijn”, aldus Newton. ”Daarmee bedoel ik dat ze uit Maleisië, de Volksrepubliek China of Birma afkomstig zijn.” Volgens Newton de duiken de valse malariamedicijnen nu ook in Afrika op. Internationale gezondheidsfunctionarissen waarschuwen dat malariamedicijnen slechts het topje van de ijsberg zijn. Ze vrezen dat er ook valse antibiotica, valse aidsremmers en valse middelen tegen vogelgriep in omloop zijn.