Xzibit, rapper en ‘Pimp my ride’-presentator

Rapper Xzibit. Foto AFP CULVER CITY, CA - DECEMBER 02: TV personality Xzibit presents the award for Big "It" Girl onstage during the VH1 Big in '06 Awards held at Sony Studios on December 2, 2006 in Culver City, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images) *** Local Caption *** Xzibit
Rapper Xzibit. Foto AFP CULVER CITY, CA - DECEMBER 02: TV personality Xzibit presents the award for Big "It" Girl onstage during the VH1 Big in '06 Awards held at Sony Studios on December 2, 2006 in Culver City, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images) *** Local Caption *** Xzibit Getty Images/AFP

Wat was de eerste plaat die je zelf kocht?

„Het debuutalbum van Ice Cube, Amerikkka’s Most Wanted, op een cassettebandje. Ik hoorde veel hiphop via mijn broer want op de radio stelde het nog niets voor. Ice Cube was mijn favoriete rapper; een echte verhalenverteller met een strakke rapstijl.”

Favoriete album?

„Dat is Fear Of A Black Planet van Public Enemy, vooral omdat de producties ongelofelijk zijn. Ze brachten samples en breakbeats samen zoals nooit eerder gedaan was, organisch, uniek… Ik kan het niet beschrijven; mensen moeten die plaat maar gaan luisteren…”

Beste hiphopalbum van de Amerikaanse westkust?

„Dr. Dre’s The Chronic is tijdloos. Dre is een superproducer die steeds weer de perfecte gasten uitnodigt en zijn albums samenstelt zoals niemand anders. Zijn tweede Chronic-album is eigenlijk net zo briljant als de eerste.”

Beste dansnummer?

„Ik dans niet.”

Ben je een verzamelaar?

„Nee, ik ben een rapper en geen dj. Ik zou ook nooit voor een uitgebreide platencollectie kunnen zorgen. Ik heb al mijn muziek digitaal en er zwerven hier en daar wat dozen cd’s die ik ooit nog moet gaan uitzoeken.”

Troostplaat?

„Hmmm…ik weet het niet. Ik luister eigenlijk nooit naar muziek wanneer ik ergens mee zit…that’s for chicks, dude! Ik bel een motherfucker op en zorg dat die shit wordt opgelost, ha!”

Naar welke muziek luister je het liefst in de auto?

„Muziek uit actiefilms.”

Xzibit treedt vanavond op in Paradiso, Amsterdam.