Uit coma ontwaakt in een ander Polen

Een 65-jarige Pool is na negentien jaar uit een coma ontwaakt – in een Polen dat in vele opzichten verschilt van het Polen dat hij kent.

Spoorwegarbeider Jan Grzebski raakte in 1988 door een ongeluk in een coma. Zijn artsen gaven hem hooguit twee jaar, zeker nadat ze kanker in zijn hersenen hadden ontdekt. Maar zijn vrouw Gertruda gaf de hoop niet op; zij is hem negentien jaar blijven voeden en heeft hem al die tijd elk uur omgedraaid om doorligwonden te voorkomen. „Hij was een levend lijk”, zei ze tegen de tv-zender TVN24. „Nu zit hij in een rolstoel en kunnen we samen ontbijten.” Gertruda is ook al die tijd tegen haar man blijven praten in de hoop dat hij iets zou begrijpen.

Toen Grzebski uit zijn coma ontwaakte, ontdekte hij dat zijn vier kinderen waren getrouwd en dat hij elfvoudig grootvader is. Hij ontdekte nog veel meer nieuws, want toen hij in coma raakte, was Polen een communistisch land met een noodlijdende socialistische economie. Nu is het een democratie en heeft het een markteconomie. „Indertijd lagen er in de winkels alleen thee en azijn, vlees was op de bon en bij alle pompstations stonden lange rijen”, zo zei Grzebski tegen TVN24. „Nu zie ik mensen op straat met mobiele telefoons en liggen de winkels zo vol dat mijn hoofd ervan tolt.”

Grzebski’s vrouw zei dat ze de afgelopen negentien jaar „razend van woede” werd als ze „weer eens iemand hoorde zeggen dat op mensen als Janek euthanasie moest worden toegepast om een eind aan hun lijden te maken. Ik heb altijd geloofd dat hij zou herstellen.” (AP, Reuters)