Sergeant verongelukt bij demonstratie landmacht

Onder het oog van duizenden toeschouwers is zaterdag een sergeant van de luchtmobiele brigade dodelijk gewond geraakt tijdens een demonstratie op de landmachtdagen in Wezep. Het slachtoffer overleed later in het Sophia-ziekenhuis in Zwolle.

De sergeant bleef vastzitten aan het touw dat was verbonden met een Lynx-helikopter en dat hij eerder had gebruikt om vanuit de heli, die op ongeveer honderd meter hoogte vloog, te kunnen abseilen.

Maar na het abseilen maakte de marinehelikopter al snelheid, terwijl de sergeant nog vast zat. De heli bleef laag vliegen en vloog daarna het demonstratieterrein af, terwijl de sergeant hulpeloos over de heide werd voortgesleept, opgetild, en later weer hard op de grond smakte. Uiteindelijk slaagde hij er nog in zich los te maken.

De bezoekers waren geschokt. Terwijl de ceremoniemeester onverstoorbaar vertelde over de ‘successen’ van de opbouweenheden die worden ingezet in Afghanistan, had de tribune alleen maar oog voor de 32-jarige militair die dodelijk gewond op de heide bleef liggen.

Een ambulance kwam aangesneld, de sirene overstemde de uitleg van de ceremoniemeester. Na ongeveer tien minuten besloot Defensie een einde te maken aan de oefening. Een traumahelikopter voerde de sergeant af naar het -ziekenhuis in Zwolle.

Laat in de middag maakte Defensie bekend dat de militair „zwaar gewond” was. Later op de dag overleed hij.

De vraag hoe dit kon gebeuren wordt onderzocht door de Koninklijke Marechaussee. Drie andere militairen waren wel losgekoppeld toen de heli wegvloog. Heeft de crew van de heli verzuimd te controleren of álle vier zich hadden losgemaakt? Brigade-generaal Knol zei dat er „uitgebreid” is geoefend voordat de demonstratie werd vertoond. Het is nog onduidelijk of en op welke wijze het tweede deel van de landmachtdagen komende zaterdag wordt gehouden.