nu op nrc.nl

Donorshow of G8?

„Interessant weekeinde was dit”, schrijft Hans Nijenhuis, chef van nrc.next op het nextlog. „Zij die het wel gezien hadden vertelden het aan degenen die het niet gezien hadden. Die reageerden ongeïnteresseerd, ongelovig, of gingen alsnog de uitzending bekijken.

„In dit geval ging het om grensoverschrijdende televisie, sommigen nemen het woord ‘historisch’ in de mond, en hoewel het al nieuws van vrijdagavond is, vonden wij toch dat we in de nrc.next van maandagochtend er de cover aan moesten wijden. Al is het maar omdat, zoals bij elk programma, er natuurlijk veel meer niet-kijkers dan wel-kijkers waren. En ook als je het niet hebt gezien, moet je wel weten dat er vrijdag iets bijzonders is gebeurd.”

Lees verder waarom opinie op pagina 6 en 7 ligt op www.nrc.nl/nextlog

Yiyi en Yaya

Correspondent Bettine Vriesekoop bezocht in Peking de presentatie van de Chinese vertaling van Jip en Janneke. „Kon Chuwen (7) zei vanmiddag bij de officiële presentatie van de Chinese vertaling van Jip en Janneke (Yiyi en Yaya) in Peking dat ze aan de tekeningen van Fiep Westendorp wel kan zien dat Yiyi en Yaya erg ondeugend zijn. Kon heeft al 1.500 karakters op school geleerd dus ze kan Yiyi en Yaya al bijna helemaal zelf lezen.

„In de Wang Fujing bookstore was veel belangstelling voor het boek. Ook in Peking woonachtige Nederlanders hadden hun kinderen meegenomen naar de feestelijke bijeenkomst. De kinderen mochten voorlezen uit Yi en Yaya en de kleurplaat achterin het boek inkleuren. Als beloning kregen ze oranje ballonnen en souvenirtjes uit Nederland.”

Lees de hele blog van Bettine Vriesekoop via www.nrc.nl/china

Expertblog over ABN Amro

„De affaire AFM-VEB lijkt af te lopen met een sisser”, schrijft voorzitter Peter Paul de Vries van de VEB in een ‘expertblog’ op de website nrc.nl. De Expertblogs gaan over de overnamestrijd rond ABN Amro, de grootste ooit rond een Nederlands bedrijf. De beleggersvereniging VEB is inmiddels zelf onderwerp van onderzoek door de toezichthouder AFM, meldt De Vries. „Men heeft ook een informatieverzoek aan de VEB gestuurd. Ik gaf aan dat wij, gegeven de uitgebreide vragenlijst, de onhaalbare reactietijd van 3 dagen en het verzoek om persoonlijke rekeningnummers, hebben geconcludeerd dat het onderzoek zich richtte op de VEB. Of heb ik dan te lange tenen?”

Lees meer experts op www.nrc.nl/expertblog