Léég

Ik heb een fantástisch idee voor een waanzínnig televisieprogramma. Na het duizelingwekkende succes van die gewéldige donorshow breekt een nieuwe fase aan voor de absolute bewustwordingstelevisie. Het verrassingselement werkt natuurlijk maar één keer en of je de premier wéér zo gek krijgt dat hij schade voor de natie voorspelt, is de vraag. Maar dit idee is zó kicken dat ik de gok gewoon ga wagen. Ik bedoel, het is toch voor het goede doel? Nou dan! En bewustwording, dát is toch waar het allemaal om gaat? We zijn zo’n ingeslapen zootje geworden dat het er gewoon in moet worden gerámd. Want wie luistert er nou eigenlijk nog naar wie? Het is allemaal ikke, ikke, ikke wat de klok slaat. En dát terwijl de wereld staat te schrééuwen om hulp en aandacht. Het enige wat wíj doen is potverteren, navelstaren en ontzéttend aan onszelf denken.

Dáár wil ik verandering in brengen: dat we eindelijk weer eens aan een ánder denken. Dat we ons weer bewust worden van elkáár. Goed, het is misschien niet helemaal ethisch, maar dat lijkt maar zo. Niks is toch wat het lijkt?! En als je mensen bereikt, dan zeg ik: dat is góéd. Want we hébben het wel, maar we zijn het een beetje kwijt. Met mijn idee vinden we het gewoon weer terug. Gratis en voor niks. Want goed doen is niet duur. Net als klimaatneutraal vliegen. Je helpt het milieu, maar je kunt tóch blijven vliegen. Of duurzaam beleggen. Je houdt het regenwoud in stand, maar speelt tóch mee met het grootkapitaal. Eerlijk toch? Nóu dan! Dus luister naar mijn idee en doe er je voordeel mee. Je hoeft er niets voor te doen en helpt tóch een hoop mensen. Maar dan moet je éérst wakker geschud, want anders komt er niets bij die botte schedel binnen – laat stáán dat het iets teweegbrengt. Dus schrik niet en luister goed.

Fantástisch toch?!

Floris-Jan van Luyn is journalist en filmmaker en oud-correspondent van NRC Handelsblad in China.