Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Winkels

Koper Hema is klein, jong en onervaren

De oer-Hollandse winkelketen Hema komt in handen van een jong Brits private-equitybedrijf dat weinig ervaring heeft. „Ze kozen voor de hoogste bieder.”

Hema-filiaal in Breda. De 365 Hema-winkels zijn vrijdag voor een onbekend bedrag verkocht aan de Britse private-equityinvesteerder Lion Capital. (Foto WFA) WFA09:MAXEDA OVERWEEGT VERKOOP HEMA:BREDA;20MRT2007- ***ARCHIEFFOTO***- Het winkelbedrijf Maxeda overweegt de Hema te verkopen. Een onderzoek moet tot een besluit hierover leiden. Maxeda is de nieuwe naam van Vendex KBB. Bij het concern behoren onder meer ook Vroom Dreesmann en De Bijenkorf. De Hema werkt binnen Maxeda als een zelfstandige onderneming. De omzet en de winst hebben de laatste jaren steeds groei laten zien. De jaaromzet ligt nu boven de 1,3 miljard euro. Daarbij is ook het marktaandeel gegroeid. Vendex KBB werd in 2004 van de beurs gehaald door een groep investeerders. Ze kregen de koopprijs goeddeels terug met de verkoop van vastgoed en ketens..WFA/wc/str. Erald van der Aa WFA
Hema-filiaal in Breda. De 365 Hema-winkels zijn vrijdag voor een onbekend bedrag verkocht aan de Britse private-equityinvesteerder Lion Capital. (Foto WFA) WFA09:MAXEDA OVERWEEGT VERKOOP HEMA:BREDA;20MRT2007- ***ARCHIEFFOTO***- Het winkelbedrijf Maxeda overweegt de Hema te verkopen. Een onderzoek moet tot een besluit hierover leiden. Maxeda is de nieuwe naam van Vendex KBB. Bij het concern behoren onder meer ook Vroom Dreesmann en De Bijenkorf. De Hema werkt binnen Maxeda als een zelfstandige onderneming. De omzet en de winst hebben de laatste jaren steeds groei laten zien. De jaaromzet ligt nu boven de 1,3 miljard euro. Daarbij is ook het marktaandeel gegroeid. Vendex KBB werd in 2004 van de beurs gehaald door een groep investeerders. Ze kregen de koopprijs goeddeels terug met de verkoop van vastgoed en ketens..WFA/wc/str. Erald van der Aa WFA WFA

Warenhuisketen Hema komt in handen van het Britse investeringsfonds Lion Capital. Lion wie?

Huib Lubbers van consultant RMC, dat enkele malen Hema adviseerde: „Nooit van gehoord.”

Bestuurder Hettie Kijzers van FNV Bondgenoten: „Ik ken het niet.”

Zelfs Hema-woordvoerder Judy op het Veld zegt: „Ik weet niet wie het is.”

Lion Capital is onbekend, maar ook relatief jong, klein en onervaren. Het werd drie jaar geleden opgericht en heeft in totaal voor 2,5 miljard euro geïnvesteerd: een dreumes in de wereld van de private equity. De overname van de winkelformule van Maxeda (Vroom & Dreesmann, de Bijenkorf, Praxis) is opvallend. In één klap stijgt de beleggingswaarde van Lion Capital met ongeveer de helft.

„Maxeda heeft gewoon gekozen voor het grote geld”, zegt adviseur Lubbers van RMC. „Maxeda heeft Hema verkocht aan de hoogste bieder. Ze hebben niet gekeken of het wel de beste partij was.” Het moederbedrijf van Hema ontkent dit. „Voor ons was het belangrijkste dat de nieuwe eigenaar onze strategie voor de Hema onderschrijft, inclusief het expansieplan”, zegt een woordvoerder.

Lion Capital investeert in een beperkt aantal bedrijven met een gemiddelde waarde van 250 miljoen euro, zoals jamfabrikant Materne en zoutjesmaker Kettle Foods. De bekendste participaties van Lion Capital zijn frisdrankfabriek Orangina en muesliproducent Weetabix. „Ik vind het opmerkelijk dat Hema is verkocht aan een partij zonder echt veel ervaring in de detailhandel”, aldus Lubbers.

Hij was er vast van overtuigd dat zo’n typisch Nederlandse winkelketen naar Nederlandse investeerders zou gaan. Volgens enkele media had investeringsmaatschappij Gilde, onderdeel van Rabobank, belangstelling. Gilde zou de Hema samen met NPM (Nederlandse Participatiemaatschappij) en Breedinvest willen kopen. Breedinvest is het investeringsfonds van familiebedrijven Blokker en Zeeman. Een andere gegadigde zou een combinatie geweest zijn van het private-equitybedrijf 3i en de succesvolle Nederlandse eigenaar van kledingwinkelketen Cool Cat.

Lion Capital zou nu de eerder dit jaar aangekondigde uitbreidingplannen van de Hema moeten realiseren: opening van tientallen mini-Hema’s in Nederland en honderden nieuwe winkels in Duitsland en Frankrijk. Die strategie werd vijf jaar geleden bedacht, maar Vendex KBB noch Maxeda onder leiding van investeerder KKR slaagde erin die expansie te realiseren. Vijf jaar geleden opende Hema drie testwinkels in Duitsland en pas een paar maanden geleden gingen daar nog twee Hema-warenhuizen open.

Maxeda stelt dat de opmars van Hema is Duitsland niet is gelukt, omdat het moeilijk is een nieuwe formule in het buitenland te introduceren. Bovendien liet zijn woordvoerder gisteren weten dat het geen geschikte winkelpanden in Duitsland kan vinden. Of Lion Capital dat wel zal kunnen, weet hij niet. In Frankrijk lijkt de Hema-formule ook niet aan te slaan. Maxeda experimenteert nu met het Franse supermarktconcern Auchan met twee testwinkels, waarin een deel van het assortiment uit Hema-producten bestaat.

De Centrale Ondernemingsraad (COR) van Maxeda vindt het een voordeel dat de Hema niet in handen is gekomen van een winkelbedrijf. „Ik ben blij met Lion Capital, want bij een financiële partij heb je meer kans dat er niets aan de winkelformule verandert”, zegt COR-voorzitter Jacques Cohen. „Het is mij er veel aan gelegen dat de Hema de Hema blijft. Dan moet je je voor mijn gevoel niet aansluiten bij een ander winkelbedrijf.”

De COR had daar niet bang voor hoeven te zijn, zegt NPM Capital, een van de vier laatste gegadigden voor de overname van Hema. „Wij zouden echt geen rare fratsen uithalen met de Hema”, zegt onderhandelaar Bas Maassen van NPM Capital. „Juist mensen die thuis zijn in de detailhandel weten die formule op waarde te schatten. Het is uiteindelijk de hoogte van het bod geweest waarom we het niet konden krijgen.”

Lubbers vermoedt dat dat Lion Capital zich inderdaad op de achtergrond zal houden. „Het is sowieso moeilijk iets aan Hema te veranderen. Het is een heel gevoelige formule, met een subtiel prijsbeleid en een uniek assortiment. Het zou gevaarlijk zijn als Lion Capital zich daarmee gaat bemoeien.”