Genante fractiegenoten

EVP Evangelische Volkspartei
EVP Evangelische Volkspartei

Waar het CDA en de ChristenUnie in Den Haag samen in de regering zitten, behoren ze in Brussel niet eens tot dezelfde fractie. Maar een nieuw Europees verdrag lijkt de weg ook voor toenadering in Brussel vrij te maken. Het CDA maakt daar onderdeel uit van de immense christen-democratische EVP; met 277 leden de grootste fractie in het Europees Parlement. De ChristenUnie vormde in 2004 met andere partijen de eurosceptische fractie Onafhankelijkheid en Democratie (IND/DEM, 24 leden). „Daar hebben we de ruimte ons werk als kleine partijen optimaal uit te voeren”, aldus europarlementariër Bas Belder (SGP). Zijn partij en de ChristenUnie (CU) hebben elk één zetel.

Helaas voor Belder lijkt het erop dat de CU zich binnenkort toch bij de christen-democraten aansluit. Dit komt door groeiende onvrede binnen de partij over het lidmaatschap van de IND/DEM. Vooral het Griekse fractielid George Karatzaferis en de Polen Witold Tomczak, Majiec Giertych en Urszula Krupa raken telkens in opspraak wegens vermeende xenofobe en antisemitische uitlatingen.

De druk op de eurodelegatie van de CU werd begin mei opgevoerd door George Harinck, hoogleraar geschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen. Hij haalde in het Nederlands Dagblad uitspraken aan van de omstreden fractiegenoten. Onder andere van Karatzaferis, die suggereerde dat de aanslagen van 11 september 2001 onderdeel waren van een joods complot. En van Giertych, die kort geleden nog een brochure publiceerde die als antisemitisch werd opgevat. Harinck riep europarlementariër Hans Blokland op direct uit de fractie te treden.

Blokland zelf presenteerde vrijdag voorstellen over de inhoud van een nieuw Europese verdrag en liet na afloop weten een snelle uittreding uit de IND/DEM én aansluiting bij de christen-democraten inderdaad niet uit te sluiten.

Volgens Blokland had zijn partij zich na de Europese verkiezingen in 2004 ook al bij de EVP willen voegen maar werd dat verhinderd door steun van die fractie aan de Europese Grondwet. Hij kan zich goed voorstellen dat de CU, tegenstander van de grondwet, zich wel kan vinden in een nieuw, gematigd verdrag, waardoor de weg naar de EVP open ligt.

„Dat is een hele voor de handliggende optie”, aldus Blokland. „Ik sluit niet uit dat dat gebeurt vóór de Europese verkiezingen van 2009.”

Wilmer Heck