Kosterhuis

Koophuis Burgemeester Mathonstraat 4 in Bergen op Zoom publicatie 2 juni artikel Wilma Hoeflaken Foto Luciana Caputo huizen woningen
Koophuis Burgemeester Mathonstraat 4 in Bergen op Zoom publicatie 2 juni artikel Wilma Hoeflaken Foto Luciana Caputo huizen woningen Caputo, Luciana

Bij een kostershuis denk je aan een vrijstaand huis naast een kerk, maar dat hoeft natuurlijk niet. Elk huis dat door de kerk wordt gekocht voor de huisvesting van de koster is een kostershuis. Dus ook dit vriendelijk ogende rijtjeshuis uit 1928 in een rustige woonstraat.

De Hervormde Kerk kocht het in 1968. Tot die tijd bezochten de hervormden de grote kerk op de markt. Die werd steeds bouwvalliger en geld voor restauratie ontbrak. Daarom verkochten ze hun kerk en kochten ze het kerkgebouw van de Inwendige Zending voor Brabant en Limburg aan de Williamstraat. Toen moest er ook een nieuwe kosterswoning komen. Dat werd het huis op de Burg. Mathonstraat. Als de koster haar achterdeur uitloopt, staat ze al bijna met één voet in de kerk.

Nu staat het huis te koop. Net als elders in Nederland vormen de Hervormden en de Gereformeerden in Bergen op Zoom sinds 2004 samen de PKN (Protestantse Kerk in Nederland). De gereformeerden hadden de grootste kerk, dus lag het voor de hand dat daar de zondagse diensten worden gehouden.

De voormalige hervormde kerk is sindsdien in gebruik als kerkelijk centrum. Daarmee is de kosterswoning overbodig geworden. De laatste hervormde koster gaat met vervroegd pensioen.

„Verhuizen is haar eigen keuze”, zegt Ad Petermeijer. Hij is voorzitter van het College van Kerkrentmeesters, een functie die hij samen met zijn vrouw uitoefent. „Het zakelijke deel van de kerk, waaronder het vermogensbeheer en nu de verkoop van een pand, is een veelomvattend terrein”, zegt hij. Hun samenwerking verloopt vlekkeloos. Voor zijn pensionering was hij rector van de scholengemeenschap waar zij aardrijkskunde gaf.

Het is dat de Petermeijers zo tevreden zijn met hun eigen huis, anders hadden ze de kosterswoning best zelf willen kopen. Het is goed zichtbaar dat zich onder de voormalige kosters een handige doe-het-zelver bevond. Gelukkig was zijn verbouwingsdrift niet zo heftig, want het huis heeft nog veel oorspronkelijke kenmerken. Zoals de granieten vloer in de gang, de glas-in-loodramen, de originele betegeling en het fonteintje in het toilet. De keuken is heel sober. Hetzelfde geldt voor de badkamer. Zoals het een kostershuis betaamt, zou je bijna zeggen.

Wilma van Hoeflaken

Foto Luciana Caputo