Knuffelmode: beest aan tas

Het is niet kinderachtig om jezelf te sieren met knuffelsleutelhangers, hoort Lukas Keijser. Ze verbinden je met mensen en brengen geluk

VLNR Kerstin (foto) (linksboven), Yurei en Catherine Foto's Lukas Keijser
VLNR Kerstin (foto) (linksboven), Yurei en Catherine Foto's Lukas Keijser Keijser, Lukas

Sinds supermarktketen Super de Boer ze weggeeft, nu al meer dan vier miljoen, lijken de mini-knuffelbeestensleutelhangers voor aan je tas, broek of autospiegel officieel een naam te hebben: ‘bungels’. Maar al langer daarvoor waren ze veel op straat te zien. Vooral bij vrouwen van rond de veertig en bij kinderen aan hun tassen, en dan het liefst meerdere, maar ook bij mannen, al hebben zij ze vaker in hun auto. Tegenwoordig zijn ze ook populair bij jonge vrouwen.

Terug naar de kindertijd? Nee, vinden Kerstin en Catherine (leeftijd geheim) in Berlijn waar de trend zonder supermarktacties ook heel groot is. Kerstin heeft een pluche muis aan haar tas hangen, Catherine een beer met een shirt aan waar ‘Ich denk’ an dich’ op staat. Kerstin zegt: „Zo’n knuffelbeest verbindt je met iemand. Ze beschermen je en brengen geluk.” Haar eigen ‘bungel’ heeft ze weliswaar voor zichzelf gekocht, maar Catherine gaf ze dezelfde, want „we zijn beste vriendinnen.” Kerstin heeft haar beer van haar dochter gekregen. Ze heeft hem meestal op een onopvallendere plaats: in het voorvak van haar tas.

Andrea (41) vindt de knuffelsleutelhangers vooral iets dat je cadeau geeft. „Ze zijn duur hier, al gauw vier tot vijf euro”, zegt ze. Zij doet sinds ongeveer tweeënhalf jaar mee aan de knuffelmode en had er op een gegeven moment veel aan haar tas hangen, maar dat vond ze niet meer mooi. Nu heeft ze naast haar sleutels, een sleutelhanger met pasfoto van zoon en man én het boze oog uit Turkije dat je beschermt tegen boze invloeden nog maar twee knuffels bij zich. Een zwart schaap dat ze toch zelf heeft gekocht, omdat ze het zo goed bij zichzelf vond passen: „Ik ben het zwarte schaap van de familie.” Haar moeder, met wie ze op een terras zit op het Alexanderplatz, reageert niet. De beer met motorkleding, vertelt ze verder, is een aandenken aan haar vader die vorig jaar is overleden. „Hij had de sleutel van zijn brommer aan de beerbungel gehangen”, zegt haar moeder.

De helemaal in het zwart geklede gothic Yurei (20) heeft haar vleermuis met rode ogen bij de McDonalds gekregen. Zij denkt dat de mini-knuffels vooral zo populair zijn omdat ze „lief” zijn. Maar sowieso is tassen versieren populair, meent ze. In de stad ziet ze vaak tassen die zijn behangen met bijvoorbeeld buttons, emblemen en veiligheidsspelden.