Francisco Elson?

De Nederlander Francisco Elson speelt met San Antonio Spurs de finale van de Amerikaanse profcompetitie NBA. Wat betekent dat voor het Nederlandse basketbal?

Glenn Pinas, werkte als bondscoach van Nederland in 2004 en 2005 met Elson: „Een NBA-finale is het hoogste wat je als basketballer kunt bereiken. Het is maar weinigen gegeven op dit podium te mogen acteren. Ik hoop dat het wat losmaakt in het Nederlandse basketbal, dat jonge spelers zich identificeren met Elsons succes en dat het ertoe leidt dat meer kinderen gaan basketballen. Elson is op jonge leeftijd vertrokken uit Nederland (hij speelde collegebasketbal in de VS, toen vier jaar in Spanje en vanaf 2003 in de NBA, red.). Maar hij is een van de weinige in het buitenland actieve Nederlandse toppers die zijn verantwoordelijkheid heeft genomen door zich beschikbaar te stellen voor het Nederlands team. Hij was niet altijd de makkelijkste maar hij kon het team vertrouwen geven. Het is een enorme atleet. Als hij zich weer beschikbaar stelt, heeft dat effect op het Nederlandse basketbal.”

Kees Akerboom, oud-international, commentator NBA-finale voor Sport 1: „Het is altijd leuk als een Nederlander in de NBA-finale staat, net als ooit Rik Smits (Indiana Pacers in 2000, red.). Elson heeft het goed gedaan. Spurs heeft hem uitgezocht op zijn talent. Elson is snel voor een lange man (2.13 meter, red.). Voor hem is de NBA-finale fantastisch. Maar de betekenis voor het Nederlandse basketbal is beperkt. Elson is vroeg naar het buitenland is vertrokken en heeft nooit in Nederland gespeeld. Hier is hij relatief onbekend, hoewel hij een paar keer is komen opdagen voor het nationale team. Dat heeft wel een boost gegeven. Dat Elson in de finale staat, heeft weinig effect op de belangstelling in Nederland. De NBA leeft alleen bij kenners. Dat blijft een klein wereldje. Veel verder dan Sport 1 kom je niet met NBA-basketbal op televisie.”

Ton Boot, basketbalcoach, oud-international: „Dit maakt niet veel los in het Nederlandse basketbal. Het levert op zich niet veel meer interesse op voor de NBA. Het levert de bond ook geen extra leden op. Voor veel Nederlanders is de NBA-finale een ver-van-mijn-bed-show. Het is een fantastische prestatie van Elson, maar het komt ook gewoon doordat Spurs een goed team heeft. Elson heeft geluk dat hij daarvan deel uitmaakt. Hij is goed, maar geen wonderspeler. Wel de beste Nederlandse speler. Dat biedt kansen voor het nationale basketbal. Je kunt hem gebruiken als reclameobject, door hem hier clinics te laten geven. En hij kan een versterking voor het Nederlands team zijn. Maar ik verwacht niet dat de basketbalbond deze kans aangrijpt.”

Toon van Helfteren, recordinternational (207 caps), oud-bondscoach Nederland: „Dit levert niet veel op voor het Nederlandse basketbal. Er gaan zich geen duizenden nieuwe leden melden. Alle respect voor Elson, maar Rik Smits was bekender in Nederland. Toen hij de NBA-finale speelde heeft dat hier ook geen spectaculaire reacties opgeroepen. Voor het Nederlandse basketbal werpt dit ook geen vruchten af. Insiders kennen hem, maar buiten de 45.000 leden van de basketbalbond kennen weinig Nederlanders hem. Basketbal is en blijft een kleine sport, met weinig tv-exposure. Het grote publiek blijft verstoken van NBA-basketbal. Michaëlla Krajicek die in Parijs tennist, krijgt meer aandacht dan een Nederlander in de NBA-finale.”

Marcel Huijbens, oud-international: „Dit heeft geen rechtstreekse gevolgen voor het Nederlandse basketbal. Ik denk niet dat duizenden mensen meer hem nu gaan volgen. Het heeft meer spin-off als Elson een vaste speler van het Nederlands team zou zijn. Wint hij de NBA-finale en speelt hij vervolgens in het Nederlands team, dan heeft het wel impact. Mensen kunnen hem dan in Nederland zien spelen. Je kunt de NBA alleen zien via Sport 1. Maar een beperkt aantal kijkers heeft toegang tot die zender. Dus nemen de meeste mensen het voor kennisgeving aan dat er een Nederlander speelt in de NBA-finale.”