Debat over Europa

Madrid:30.5.7 Premier Balkenende en staatssecretaris Europese Zaken Timmermans bezoeken de Portugese premier Socratus voor overleg impasse Europese 'grondwet'. Balkenende tekent gastenboek van de spaanse premier in zijn werkvertrek ©Êfoto Roel Rozenburg
Madrid:30.5.7 Premier Balkenende en staatssecretaris Europese Zaken Timmermans bezoeken de Portugese premier Socratus voor overleg impasse Europese 'grondwet'. Balkenende tekent gastenboek van de spaanse premier in zijn werkvertrek ©Êfoto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Ik keer mij heel duidelijk af van Wilders en Marijnissen die denken dat je door een anti-Europese houding de Nederlandse belangen kunt veiligstellen. Hun opstelling schaadt ons belang!

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen in de Volkskrant, 26 mei

Nu etaleert de Nederlandse regering zoveel bezwaren tegen het Europees project dat de gelijktijdige verdediging van datzelfde project nauwelijks geloofwaardig genoemd kan worden. Veel zou gewonnen zijn als het kabinet-Balkenende zijn dubbelzinnige houding ten opzichte van het nieuwe Europese Verdrag zou verlaten.

Commentaar in NRC Handelsblad, 26 mei

Als de achttien lidstaten die de grondwet wél willen, ons tegemoet komen en wij zeggen weer ‘nee’, dan is de consequentie dat de rest verder gaat zonder ons.

Staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans in De Telegraaf, 30 mei

Hij heeft gelijk Als we wederom nee zeggen, is de consequentie dat de rest verder gaat, en dat wij achterblijven. De karavaan trekt verder.

Minister Verhagen in de Volkskrant, 30 mei

Hij moet eerst maar eens kijken of en op welke wijze er een nieuw aangepast verdrag komt. En pas daarna gaan we bekijken wat we daarmee doen en of er een referendum moet komen.

CDA-Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel in Trouw, 31 mei

Journalisten hebben mij gevraagd: stel dat een nieuw verdrag door de Kamer of in een referendum wordt afgewezen. Ik had de Haagse quickstep kunnen doen en zeggen dat ik niet op als-dan-vragen inga. Maar ik heb eerlijk antwoord gegeven, dat zie ik als eerlijke politiek.

Staatssecretaris Timmermans in de Volkskrant, 1 juni

Dodelijk voor Europa is altijd maar één ding geweest – het verstikkende machtsmonopolie van één staat, of dat nu van binnenuit of buitenaf komt. Iedere nivellerende tendens, politiek, religieus of sociaal, is voor ons continent levensgevaarlijk. Wat ons bedreigt is de gedwongen eenheid, de homogenisering; wat ons redt is onze veelvoudigheid.

De 19de eeuwse kunsthistoricus Jacob Burckhardt, geciteerd in de Volkskrant, 1 juni