Vierde zelfmoord in detentiecentrum op Guantánamo Bay

miami. Een Saoediër is woensdag dood aangetroffen in zijn cel in het Amerikaanse detentiecentrum op de marinebasis Guantánamo Bay op Cuba, kennelijk na zelfmoord te hebben gepleegd. Dat heeft het Amerikaanse leger gisteren bekendgemaakt. Hij is voor zover bekend de vierde gevangene op Guantánamo die zich van het leven berooft. De Saoediër was, zoals de overgrote meerderheid van de circa 400 door de VS vastgezette terreurverdachten, nooit in staat van beschuldiging gesteld. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemde de dood van de man niet verrassend. ”Als je kijkt naar de situatie waarin deze mensen verkeren, zie je veel mensen in isolement die zonder enige vorm van zekerheid vastgehouden worden. Dit is een extreem gevolg van een zeer extreme situatie.”