Niets mis met seksfeestjes

In sommige kringen laten homo’s zich bewust met hiv besmetten zodat ze zich niet onzeker hoeven te voelen.

In Amerika is het een bekend verschijnsel.

Seksfeesten zijn er „al honderd jaar”, zegt COC-voorzitter Frank van Dalen . Er is volgens hem ook niets mis mee. Maar wat er zich in Groningen heeft afgespeeld is „extreem”. Ook voorzitter van de HIV-vereniging Robert Witlox vindt het „schokkend”. Hij zegt over seksfeesten: „Mannen hebben er meestal gewoon een leuke avond of nacht. Meer niet.”

Het fenomeen seksfeesten is niet nieuw. In chatboxen op internet nodigen homo’s elkaar uit om bij elkaar thuis seks te hebben. Soms met meer dan twee mensen, en soms ook onbeschermd, ook wel barebacken genoemd.

Bezoekers van dergelijke feesten zijn veelal mannen die niet openlijk voor hun geaardheid durven uitkomen. Op de seksfeesten kunnen mannen betrekkelijk anoniem aan hun gerief komen. Hun dubbelleven heeft tot gevolg dat ze terughoudend zijn met het doen van aangifte van bijvoorbeeld de mishandelingen in Groningen, denkt voorzitter Van Dalen homobelangenorganisatie COC.

Verbieden van dergelijke feesten is onmogelijk, zei de burgemeester van Groningen, Jacques Wallage, woensdag. De overheid heeft daarvoor geen middelen. COC wil via internet homo’s gaan waarschuwen voor de excessen. „Dat is tijdrovend en erg ingewikkeld”, zegt Van Dalen. „We moeten zelf de chatboxen ingaan.” In een verbod van de feesten ziet de organisatie niets.

Bewust mensen besmetten met hiv is niet nieuw, zeggen kenners van de homoscene. Tijdens bareback-feesten weten bezoekers dat sekspartners besmet kunnen zijn. Toch doen ze het onveilig. De naam van deze vaak sinistere en destructieve feesten komt uit de ruitersport: bareback betekent zonder zadel op een paard rijden, analoog naar seks hebben zonder condoom. In de Amsterdamse homowereld duiken verhalen op dat ook in darkrooms bewust onveilig wordt gevreeën.

Het willens en wetens besmetten van mannen met hiv is in Amerika al langer een bekend verschijnsel. Daar worden op kleine schaal feesten gehouden waarbij homo’s doelbewust het virus verspreiden. Amerikaanse psychologen vermoeden dat deelnemers aan dergelijke feesten lijden aan angststoornissen. Bezoekers van de feesten zouden zo bang zijn voor het oplopen van hiv – en de gevolgen daarvan – dat ze liever leven in de zekerheid dat ze drager zijn van het virus, dan dat ze twijfelen of ze seropositief zijn. In de Amerikaanse documentaire The Gift uit 2003 over het fenomeen zegt een geïnterviewde over zijn besmetting: „Ik was bevrijd. Ik had geen zorgen meer.”

De bewuste seksfeesten in Groningen zijn van een andere orde. Het is voor het eerst dat bezoekers van een seksfeest moedwillig worden besmet met hiv zónder dat ze zich hiervan bewust zijn.

„Het is een bizarre, extreme vorm van sm”, denkt Joris van den Berg (24), hoofdredacteur van het homojongerenmagazine Expreszo. „Vergelijk het met het moedwillig verspreiden van cholera. Dat doe je toch ook niet?” Hij noemt het „tragisch” dat homoseksuelen door dit incident „in verband worden gebracht met deze gekken”.