Michael Collins slaat vrolijk om zich heen

Michael Collins: Het geheime leven van E. Robert Pendleton. Vertaald door Wim Scherpe-nisse. Anthos, 399 blz. € 19,95
Michael Collins: Het geheime leven van E. Robert Pendleton. Vertaald door Wim Scherpe-nisse. Anthos, 399 blz. € 19,95

Michael Collins: Het geheime leven van E. Robert Pendleton. Vertaald door Wim Scherpe-nisse. Anthos, 399 blz. € 19,95 ****

In de bij vlagen briljante, zeer literaire thriller Het geheime leven van E. Robert Pendleton tuurt auteur Michael Collins (Hoeders van de waarheid) met priemende blik in diepe afgronden van schrijverswanhoop en literaire zelfgenoegzaamheid. Bijna terloops ontrafelt hij daarnaast de moord op het white trash meisje Amber Jewel.

E. Robert Pendleton: ooit veelbelovend schrijver maar verpieterd tot docent aan het middelmatige Bannockburn College bij Chicago. Na een vernederende ontmoeting met ex- compaan Allen Horowitz (schrijver van juichend ontvangen bestsellers) komt Pendleton (schrijver van obscuur postmodern puin) thuis in een verduisterde woning; zijn suïcidale konijn heeft wederom de elektrische bedrading doorgeknaagd. Aldus geïnspireerd doet de radeloze Pendleton een zelfmoordpoging. Hij wordt tijdig gevonden door Adi, een studente literatuurwetenschap die tijdens Pendletons navolgende coma diens huis betrekt om te werken aan een proefschrift over zijn ‘literaire erfenis’. Samenhokkend met het sombere konijn ontdekt Adi een ongepubliceerde roman van Pendleton: Schreeuw. Geholpen door de machtige literaire windbuil Horowitz weet Adi dit postmoderne misbaksel gepubliceerd te krijgen, net voordat ze uitvogelt dat Schreeuw ‘niet zomaar een roman was, maar de autobiografische bekentenis van een kindermoordenaar. En het boek was al naar de recensenten gestuurd.’ Adi houdt haar mond, Schreeuw wordt een eclatant succes en de kwijlende Pendleton een nationale antiheld. Totdat de labiele politie-inspecteur Ryder lucht krijgt van de overeenkomsten tussen de moord in Schreeuw en de moord op de 13-jarige sloerie Amber Jewel, wier in stukken gehakte lijk ooit nabij Bannockburn werd gevonden.

Met analytische zwier en een heldere blik op menselijke tekortkomingen laat Collins zijn stuurloze, geletterde hoofdpersonen zichzelf klemrijden in de berm van working-class Amerika, tussen de goedkope motels en pornosupermarkten.

Robert Gooijer