Hindernissen

Uitzonderlijke voetballers zijn prettige kluifjes voor cartoonisten. Kromme rug, grote neus, hangende schouders: alles is welkom. Afwijkingen laten zich dankbaar uitvergroten, een paar flaporen volstaan om de liefhebber zijn held direct te laten herkennen. De aandoenlijke is zijn liefste ster.

Supporters drukken de man met zijn gemankeerde lijf tegen de borst, kom maar hier ventje – of gewoon: zie hem nu eens lopen. Cruijff, Maradona, Van Hanegem, Romario, Zidane: vreemde lichamen. Ze moesten iets overwinnen om te worden wie ze zijn geworden.

Daarachter kan de verklaring schuilen voor het feit dat David Beckham bij vrouwen meer getapt is dan bij mannen: perfecte body, niks aan. De Braziliaan Kaká heeft het in dat opzicht ook niet gemakkelijk. Hoe te houden van een volmaakte structuur met daarop een zondagshoofd? De soepel bewegende doelpuntenmaker en -voorbereider van superclub AC Milan werd geboren voor het geluk en kreeg het ook nog. Vader ondernemer, moeder lerares: niets aandoenlijks te bekennen.

Nee, dan Moussa Dembélé. Je ogen volgen zijn bewegingen en je vraagt je af hoe de oude Dik Bruynesteyn hem zou tekenen. Zoals Dembélé met de bal aan de voet langs een tegenstander snelt, het bovenlichaam duidelijk te ver naar voren, daaronder anatomisch haast onverantwoord hoog opgetrokken bovenbenen – wat is die man aan het doen, hardlopen met hindernissen ofzo? Niemand kan hem dit zo hebben aangeleerd. Zijn Malinese vader, noch zijn Vlaamse moeder, noch zijn trainers bij AZ. De afwijkende houding van Dembélé moet zijn voortgekomen uit de drang om iets wezenlijks tot uitdrukking te brengen in de achterbuurten van Antwerpen.

Kijk, daar kun je wat mee.

Moussa ontsnapte aan zijn beperkingen door dingen te zien die anderen niet zien en door dingen te doen waar anderen niet zouden opkomen. De liefhebber herkent dat en laaft zich aan de verschoppeling die zich met techniek en fantasie een weg baant naar het doel van de vijand, op zoek naar glorie.

Wat een vreugde was het om hem het afgelopen jaar als nieuweling bij AZ te zien spelen. Als kampioen van de gelijkmatige vooruitgang sloop hij vanuit Antwerpen naar Tilburg (Willem II) en Alkmaar. Nu door naar de Europese top. De spits van de toekomst, zoals ze hem bij AZ noemen, plant zijn loopbaan voorzichtig. Intussen buigt hij naar de bal, en wij voor hem.