Gevleugelde Kat

Grootmoeder Feng uit China kon die ochtend haar oude ogen niet geloven. Ze had een lekker kopje groene thee voor zichzelf gezet en nam, zoals iedere ochtend, haar poes op schoot.

Opoe Feng met haar kat Kat met vleugels Poes met vleugels
Opoe Feng met haar kat Kat met vleugels Poes met vleugels

Maar deze ochtend voelde ze, toen ze hem aaide, twee gekke bobbels op haar poes. Op zijn linker schouder zat er eentje en op zijn rechter schouder ook. Wat deden die hobbels daar?

En het werd nog veel gekker. Telkens als Grootmoeder Feng in de ochtend uit bed was gestapt, thee had gezet en daarna de poes aaide, bleken de knobbels te zijn gegroeid. En op een dag, nadat ze haar ogen extra goed had uitgewreven, zag ze wat de knobbels waren geworden: het waren vleugels!

Nu liep Grootmoeder Feng al een tijdje mee in China. En ze wist ook dat China het land is van draken. Draken lijken een beetje op krokodillen, maar dan met vleugels. En ze spuwen vuur.

Niemand geeft het ooit toe, maar iedereen in China weet dat draken niet bestaan. Niemand zal mij geloven, dacht ze, als ik zeg dat mijn poes vleugels heeft gekregen.

En daarom nodigde ze de journalist van de krant uit en ook de fotograaf. En die hebben toen met hun eigen ogen gezien dat ze de waarheid had gesproken. „Hij zal wel teveel Red Bull hebben gedronken”, zei de journalist en hij porde met zijn elleboog in de zij van de fotograaf. Maar Grootmoeder Feng begreep niet waarom ze daar zo om moesten lachen.

De journalist had ook aan de vleugels gevoeld. Er zaten botjes in. Net als in échte vleugels.

De fotograaf maakte een foto en die staat nu, als bewijs, in alle kranten. En zo is de foto van de kat met vleugels ook in deze krant terecht gekomen.

En nu buigen allemaal geleerden zich over de vleugels van de poes van Grootmoeder Feng. Hoe komen ze daar? Grootmoeder Feng zei dat haar poes knobbels had gekregen toen hij een keer de halve nacht in de weer was geweest met vrouwtjespoezen. Maar ja, er zijn wel meer poezen die ’s nachts de hort op gaan. En die krijgen van alles, maar geen vleugels.

De geleerden zeggen dat het misschien een soort ziekte is. Zo worden ook wel eens kalveren met vijf poten geboren. Of kikkers met twee koppen.

Over één ding zijn de geleerden én Grootmoeder Feng het eens. Ze hopen allemaal dat de andere poezen nu niet denken dat de vleugelkat een vogel is. Grootmoeder Feng houdt nu haar poes binnen. Als ze ’s ochtends uit bed is gestapt en thee heeft gezet, dan geeft ze de poes een extra aai. Je hebt dan wel vleugels, zegt Grootmoeder Feng dan, „maar je blijft míjn poes.”