‘Dr. Death’ komt vervroegd vrij

De Amerikaanse arts Jack Kevorkian, die bekend staat als ‘Dr. Death’ omdat hij patiënten heeft geholpen met sterven, is vandaag vervroegd vrijgelaten uit een gevangenis in de Amerikaanse staat Michigan. De 79-jarige Kevorkian heeft ruim acht jaar van zijn 10 tot 25 jaar celstraf uitgezeten. De straf werd met een jaar en negen maanden teruggebracht wegens goed gedrag.

Kevorkian werd in 1999 veroordeeld voor doodslag wegens het toedienen van een dodelijke injectie bij een ernstig zieke man die wilde sterven. Hij legde de dood van de 52-jarige Thomas Youk vast op video met de bedoeling een discussie rondom euthanasie uit te lokken. Op de video, die werd uitgezonden door het Amerikaanse televisiestation CBS, is te zien hoe Kevorkian een spuitje toedient aan Youk, die leed aan een dodelijke spierziekte.

Het vonnis was destijds een zware slag voor voorstanders van euthanasie in de Verenigde Staten. Overigens was Kervorkian in die kringen ook erg omstreden. De patholoog vond dat patiënten die moeten leven met veel pijn het recht hebben om dood te gaan. Vanuit die overtuiging heeft hij ten minste 130 mensen geholpen te sterven.

Kevorkian heeft gezworen na zijn vrijlating mensen geen hulp meer te bieden bij zelfmoord, maar hij zegt dat hij wel zal blijven vechten voor het recht op euthanasie. Voor zijn vrijlating zei hij tegen een televisiezender in Detroit: „Euthanasie moet gelegaliseerd worden. Ik zal me inzetten om dat voor elkaar te krijgen, maar ik zal zeker geen wetten meer breken.” Zondag zal hij zijn opwachting maken in een televisieshow op de zender CBS.

De vrijlating van Kevorkian valt samen met een stemming in het parlement van de staat California over de vraag of hulp bij zelfdoding moet worden toegestaan. Alleen Oregon heeft een wet ingevoerd die dat mogelijk maakt. De vrijlating heeft voor gemengde reacties gezorgd bij de familie van de mensen die hij heeft geholpen te sterven. (AP, Reuters)