De laatste

Dit is de laatste Lekker vies.En omdat niemand Menno voor deze gelegenheid heeft gevraagd voor een vraaggesprek, interviewt hij zichzelf maar.

Bordje gefrituurde ansjovis foto Menno Steketee
Bordje gefrituurde ansjovis foto Menno Steketee Steketee, Menno

Zeg, waarom houd je eigenlijk op met Lekker vies?

Ik ben blij dat je dat vraagt. Dat zit zo: de vorige aflevering is niet zo goed gevallen bij de hoofdredactie. Een adjunct liet zijn hond uit en die kwam zo’n hondendrol van ontbijtkoek tegen. Je weet wel: die van de vorige Lekker vies.

Dat was ook wel erg vies.

Begin jij nu niet ook al.

Waar heb je eigenlijk leren koken?

Ik woonde in een studentenhuis en daar kon je kiezen: óf boodschappen doen, óf afwassen óf koken. Nou, daar hoefde ik niet lang over na te denken.

Dus dat was iedere avond pasta.

Nee hoor. Goed, het mocht niet te duur zijn, maar eentonig mocht ook niet. En er waren zelfs kerstdiners voor zestig gasten. Dus moest ik af en toe wel uitpakken. Dan leer je het vanzelf. Mijn vrouw komt bij ons de keuken niet in.

Wat maak je zelf thuis het liefst?

Ik maak het liefst vis klaar. Zo vers als maar kan. Mijn favoriete gerecht is Fritto misto: gefrituurde kleine visjes, of stukken vis.

Hoe maak je dat dan?

Daar heb je voor nodig: een pond kleine visjes, bijvoorbeeld ansjovis, een frituurpan, twee ons bloem, zout en peper, citroen en peterselie. En een plastic zak. Eerst maak je de visjes schoon. Dat is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar de darmen er uit te halen door met een scherp mesje het buikje open te ritsen.

Getsiederrie!

Lekker vies! Doe vervolgens in een plastic zak de bloem, zout, peper en de visjes en schud alles goed door elkaar. De ansjovissen zijn dan helemaal wit van de bloem. De frituurpan moet dan al op 180 graden zijn gezet.

Frituren. Dat is toch reuzengevaarlijk voor kinderen?

Niet als een van de ouders er even bij blijft. En het resultaat is dus wél dat je hele visjes eet, inclusief de kop. Want de hete olie, waarin je de visjes een minuutje of vijf dompelt, maken de hele vis, inclusief de graatjes en de kop, lekker knapperig. Vervolgens doe je er wat citroen bij en geknipte peterselie. Met een beetje knoflookmayonaise is ook heel lekker.

Hoe kom je eigenlijk aan kleine visjes?

Kopen op de markt. Of zelf vangen.

Ja hoor: zelf vangen…

Jazeker. Hoe je dat precies moet doen, dat leer je in de nieuwe serie over: overleven in de natuur. Voor als je met een vliegtuig in de woestijn bent neergestort, of verdwaald in het oerwoud. Of als je gewoon zin hebt in zelf gevangen fritto misto.

Vanaf 15 juni leert Menno je hoe je overleeft in de natuur. Heb jij een overlevingsvraag, stuur hem dan naar kinderpagina@nrc.nl