Zodiac

Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) en David Toschi (Mark Ruffalo) in Zodiac zodiac (2007) Scene uit film

Romige psychologische thriller van David Fincher, veel minder virtuoos dan zijn gruwelhit Seven, maar veel interessanter. Ook in Zodiac gaat het om een reeks moorden die het werk is van een en dezelfde dader. En ook hier volgen we de politie bij pogingen de zaak op te lossen. Maar hier gaat het Fincher meer om de psychologische uitwerking van de frustraties op de speurders. De Zodiac-zaak is namelijk waar gebeurd, eind jaren zestig, begin jaren zeventig, en nooit opgelost. In de film concentreert Fincher zich op drie mannen – een politie-inspecteur, een journalist en een cartoonist – die ieder op hun eigen wijze speuren naar de dader en ieder op de een of andere manier aan de obsessie ten onder gaan, cartoonist Robert Graysmith (gespeeld door een steeds beter wordende Jake Gyllenhaal) nog het minst. Fans van de zelfbewuste mooifilmer Fincher zullen de imposante beelden van Seven en Fight Club misschien missen. Voor Zodiac heeft Fincher zijn technische virtuositeit in dienst gesteld van het onderwerp. De camera gaat als een koel registrerend oog langs de mensen en de plaatsen des onheils. Maar wie goed kijkt, ziet dat zelfs een koele blik van Fincher nog altijd opwindende cinema oplevert.

Regie: David Fincher. Met: Robert Downey Jr., Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Anthony Edwards, Brian Cox, Chloë Sevigny. In: 19 bioscopen.