Youtube-films bekijken in de huiskamer

youtube_ontv.jpgApple TV gaat Youtube-filmpjes vertonen op de tv in de huiskamer. Dat maakte Steve Jobs gisteren bekend. Een opvallende keuze, want Apple verkoopt het apparaat, een draadloze verbinding tussen de computer naar de tv, als een high definition-apparaat, met een bovengemiddelde beeldkwaliteit en een HDMI-aansluiting. Vanaf juni zal het kastje ook Youtube-filmpjes ontsluiten. Youtube-content is echter niet gevrijwaard van copyright-problemen, en heeft een weinig indrukwekkende beeldkwaliteit.
De resolutie van een Youtube-filmpje is nog net geschikt voor een computermonitor, maar op een groot tv-scherm zien ze er niet erg goed uit. Veel content op Youtube.com overtreedt bovendien de copyrightregels, omdat er kopieën van bestaande tv-programma’s en muziekclips in omloop zijn. Apple exploiteert zelf een winkel (iTunes Store) waarin tv-programma’s en muziekvideo’s op een legale manier verkocht worden.
youtube_on_appletv.jpg De Youtube-content op Apple TV zal gekoppeld worden aan de gebruikersnaam die je op Youtube.com hebt. Zoeken in Youtube zal ook mogelijk zijn via de ietwat beperkte afstandsbediening die bij de Apple TV hoort. Dat betekent dat titels letter voor letter ingegeven dienen te worden.
Apple TV krijgt daarnaast een 160 GB grote harde schijf (399 euro), in plaats van de 40 GB grote exemplaar dat in de huidige versie (299 euro) zit.


PlayStation 3: ook een mediaportal

Ook de Sony PlayStation 3 kan in theorie via de ingebouwde internetbrowser Youtube-content vertonen op een tv-scherm. Maar wat de PS3 nog niet kon was mediabestanden rechtstreeks vanaf de pc naar de tv streamen. Met de nieuwe firmware-versie (1.8) is die functie wel toegevoegd, blijkt uit het onderstaande (youtube-)filmpje van een blije PS3-gebruiker uit de VS:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/8D1KC_9mvZ4" height="386" width="468" /]