Wat kost navigeren met de N95?

n95_gps.jpgVerwarrend: wanneer moet je nou betalen voor navigeren met de Nokia N95? Bij de recente test van de N95 was niet duidelijk wat de kosten zijn van het gebruik van die ingebouwde gps-functie. Uit de test blijkt dat de kaarten gratis te downloaden zijn, maar dat je voor aanwijzingen wel moet betalen.
Nokia legt het nog even haarfijn uit: bij de testtelefoon van nrc zat geen kaart. Maar de Benelux-variant zoals consumenten die kopen, is voorzien van 1GB micro SD kaart met voorgeïnstalleerde kaarten. Gratis.

Citaat van Nokia: “Met uitzondering inderdaad van de “Extra diensten” (Navigatie en Stadsgidsen, zie hieronder), het gebruik van je data connectie en het verzenden van Landmarks (Oriëntatiepunten) via je data connectie is alles binnen de huidige versie van Nokia Maps gratis. Uiteraard zal de toepassing verder worden ontwikkeld en bestaat de mogelijkheid dat er meerdere gratis en betaalde diensten zullen worden toegevoegd in toekomstige versies.”

En wat wat betreft de extra diensten:
“Onder navigatie wordt hier verstaan navigatie met gesproken steminstructies, routepijlen en automatische route herberekening. De licentie kan worden aangeschaft voor een periode (7 dagen, 30 dagen, 1 jaar, 3 jaar) en kan - afhankelijk van de gekozen periode - worden betaald via credit card, danwel via Premium SMS op je telefoonrekening. De kostprijs voor de gekozen licentie wordt uiteraard getoond alvorens de licentie effectief kan worden aangekocht.”

Dat was dus de 6,30 euro die het Hebben-team moest dokken voordat er gas gegeven kon worden.