WAT DOEN DE KINDEREN

Jacques Vriens: De Dikke Meester Jaap, uitg. Van Holkema & Warendorf

Bouwen met architecten

Als onderdeel van het evenement Rotterdam Bouwt! op 3 juni organiseert de Stichting Rotterdam Bouwt! verschillende kinderactiviteiten. Vijfhonderd kinderen van 7 tot en met 12 jaar mogen met een architect een maquette ontwerpen en bouwen in een grote tent bij de Euromast, Parkhaven 20. Ze kunnen ’s ochtends deelnemen van 09u tot 12u30, of ‘s middags van 13u30 tot 17u. De mooiste maquettes worden geselecteerd voor een expositie in Villa Zebra, vanaf 13 juni.

Aanmelden t/m 2 juni via www.rotterdambouwt.nl. Deelname gratis.

Werelds swingen

Op vrijdag 1 juni is om 19u het Wereld Kinderfestival te zien in de Leidse Schouwburg. De jubileumeditie staat in het teken van het thema Wereld Talenten uit Ethiopië, Zuid-Afrika en Nederland. De beste jonge dans-, muziek-, acrobatiek- zang-, vechtkunst- en circustalenten komen speciaal voor deze editie bij elkaar. Bijna duizelig word je als je naar de jonge artiesten van Circus Addis Abeba kijkt, de jeugdgroep So Up! speelt de straatmusical À Go Go met uit het Zuid-Afrikaanse urbane leven gegrepen scènes.

Vr 1 juni 19u Wereldkinderfestival in de Leidse Schouwburg. Res 071-5163888 of www. leidseschouwburg.nl.

Kamertjes maken

In het Stedelijk Museum Zwolle kunnen kinderen vanaf 8 jaar een kamertje inrichten in een schoenendoos. Kinderen bezoeken eerst de stijlkamers in het Drostenhuis, dat onderdeel is van het museum. Daardoor geïnspireerd gaan ze vervolgens zelf aan de slag. In een schoenendoos ontstaat met behulp van allerlei materiaal een kamertje in een geheel eigen stijl.

Materialen zijn in het museum aanwezig, een schoenendoos moeten kinderen zelf meenemen. Het museum zorgt ook voor begeleiding, limonade en koek.

Iedere woensdagmiddag van 13u30 tot 15u30. Kosten € 3, opgeven noodzakelijk. Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41. Inl: www.stedelijkmuseumzwolle.nl

Plukken en proeven

Wel eens brandnetelsoep gegeten, roergebakken smeerwortel, paardebloementaart of een madeliefjeskoekje? Op een natuurwandeling rond een oude herberg in de Hoekse Waard gaan kinderen (onder begeleiding) zelf wilde eetbare kruiden en bloemen plukken, om ze daarna zelf te koken gecombineerd met gekweekte groentes uit de moestuin. Proef wat het verschil is tussen gekweekte en wilde sla. Ouders, tantes, oma’s en opa’s, etc zijn ook van harte welkom.

workshops Pluk & Proef in de zomer: 13 27 juni, 4, 11, 25 juli van 14 tot 17u. Adres: Christine Cohen, Goidschalxoordsedijk 26, 3274 BH, Heinenoord. Tel 06-46109348. Prijs p/p: kinderen 15,- /volwassenen 17,50 p.p. Res.: ruim@tiscali.nl of zeevat@luna.nl

Romeinse schatten zien

Het Noordbrabants Museum viert dit jaar dat het al twintig jaar is gehuisvest in het achttiende-eeuwse stadspaleis aan de Verwersstraat 41. Speciaal voor kinderen is er op zondag 3 juni een rondleiding archeologie, langs schatten als een klein Bacchus beeld, een fibula en een Romeinse helm met een gat erin. De rondleiding start om 14u, verzamelen in het trappenhuis.

Toegang plus rondleiding voor kinderen gratis, Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41,’s-Hertogenbosch. Res./inl.: 073-6877 877

Dieren-CSI spelen

Kinderen kunnen als forensisch onderzoeker elke zaterdag in juni meedoen aan het spannende Zoo Crime Investigation in Dierenpark Wissel in Epe en Zoo Parc Overloon. Van wie zijn de pootafdrukken en de plukken haar? Welk dier heeft de braakballen achtergelaten op het plaats delict en van wie is de veer die in de struiken is blijven hangen? Met behulp van alle gevonden sporen gaan de kinderen op zoek naar de dader van het misdrijf. Vanwege beperkte deelname is reserveren noodzakelijk.

Dierenpark Wissel, Woesterbergweg 2b, 8162 RD Epe, tel.: 0578-613106, www.wisselzoo.nl; Zoo Parc Overloon, Stevensbeekseweg 19-21, 5825 JB Overloon, tel: 0478-640046, www.overloonzoo.nl

In de onderwereld zijn

Op zaterdag 2 juni om 11u en om 14u. is in het theater in de kelder van boekhandel Donner in Rotterdam de kinderopera Orfeo en Euridice te zien. De muziek van zanger en lierspeler Orfeo is zo mooi dat hij er dieren en planten mee betovert, én Euridice. Als zij sterft is Orfeo zo verdrietig dat de goden medelijden krijgen. Orfeo mag naar het dodenrijk om zijn Euridice terug te halen, maar zolang hij in de onderwereld is, mag hij niet naar Euridice omkijken! Lizet van Beek en Heleen Heeres bewerkten de gelijknamige opera van Gluck tot een toegankelijke mini-opera van 50 minuten, met hulp van twee poppen. Geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.

Res 010-2175247 of via kinderboek.donner@selexyz.nl

Voorlezen

Miniatuurstad Madurodam organiseert in juni vier voorleesweekends met bekende kinderboekenschrijvers en –illustratoren, te beginnen op zaterdag 2 juni. Jacques Vriens begint op 2 en 3 juni, de weekends daarna komen Jet Boeke, Bibi Dumon Tak en Charlotte Dematons. De auteurs presenteren in hun eigen stijl een programma.

De programma’s beginnen op zaterdag en zondag om 12u, 14u en 16u. Tijdens de Voorleesdagen is ook een boekenspeurtocht uitgezet.

Voorlezen in Madurodam, Den Haag. Open van 9 tot 20u. Entree: € 13; 3 t/m 11 € 9,25. www.madurodam.nl .