Wachten bij hernia

Snel opereren van een hernia óf een half jaar wachten maakt voor het resultaat nauwelijks uit. Na een jaar voelen de (ex-)patiënten zich even goed. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd Nederlands onderzoek in het gezaghebbende The New England Journal of Medicine. In Nederland is het tot nu toe gebruikelijk om na tien weken te opereren.

In Nederland worden, na de Verenigde Staten, de meeste herniaoperaties uitgevoerd. Dat komt door de traditie om een week of tien na begin van de klachten te opereren. In Groot-Brittannië komt de chirurg er pas na vijf maanden aan te pas.

Jaarlijks komen 75.000 mensen in Nederland met hernia-achtige klachten bij de huisarts. Twee van de vijf herstellen binnen een maand. Dat ‘zelfherstel’ gaat door. Uit de studie blijkt dat van de honderd mensen bij wie de operatie vroeg gepland wordt, de ingreep bij 89 patiënten doorgaat (de overige elf herstellen alsnog in de weken voor de operatie). Onder de mensen die een half jaar wachten tot de ingreep, zijn er op 100 patiënten maar 39 operaties.

Tot die tijd hebben zij echter wel meer pijn en verzuim. Voordeel van wachten is bijvoorbeeld de korte ziekenhuisopname. De artsen gaan de richtlijnen voor herniaoperaties herzien. Mogelijk wordt er dan pas na vier maanden geopereerd.

hernia: pagina 10