Vrijspraak top Landis in hoger beroep in fraudezaak

De voormalige top van het inmiddels bankroete telecombedrijf Landis hoeft niet de gevangenis in. Het gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren in hoger beroep een streep gehaald door de veroordeling voor valsheid in geschrifte.

Ook de commissarissen zijn vrijgesproken van het antedateren van optiecontracten. Het Openbaar Ministerie heeft direct aangekondigd tegen de uitspraak in cassatie te zullen gaan bij de Hoge Raad.

Met de uitspraak wordt een spraakmakend vonnis van de rechtbank vernietigd. De rechtbank zorgde er met haar uitspraak voor dat voor het eerst bestuurders van een Nederland beursgenoteerd bedrijf onvoorwaardelijke gevangenisstraffen kregen opgelegd.

Eind 2004 werden de commissarissen – onder wie Adriana Vrisekoop, een voormalig senator van D66 en tegenwoordig advocate te Amsterdam – in eerste aanleg veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Twee bestuurders, voormalig voorzitter Paul K. en financieel directeur John B., kregen toen zes maanden gevangenisstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk opgelegd.

De strafzaak bij Landis draait om optiecontracten die zijn aangepast. Door documenten te antedateren zouden de opties, waarmee zowel commissarissen als bestuurders beloond werden, tegen te lage tarieven aan de fiscus zijn doorgegeven. Dus zouden er ook te weinig loonbelasting en premies volksverzekeringen zijn afgedragen, meende het Openbaar Ministerie.

Het hof stelde gisteren dat niet kan worden uitgesloten dat de wijzigingen in de contracten niet met opzet gemaakt zijn om de stukken te vervalsen. Het enige wat het hof wel bewezen achtte was dat bestuurders K. en B. een onjuiste belastingaangifte hebben gedaan met het doel te weinig belasting te betalen. Maar het hof besloot hiervoor geen straf op te leggen. De ex-bestuurders houden wel een strafblad.

Voormalig Landis-bestuurder Alex Ofman is volledig vrijgesproken. Hij kreeg in eerste instantie een werkstraf van 120 uur opgelegd.