Vierde ‘suïcide’ op Guantánamo

Een Saoediër is gisteren dood aangetroffen in zijn cel in het Amerikaanse detentiecentrum op de marinebasis Guantánamo Bay, kennelijk na zelfmoord te hebben gepleegd. Dat heeft het Amerikaanse leger gisteren bekendgemaakt. Het gaf geen details over de omstandigheden waaronder de niet nader geïdentificeerde man is overleden. Hij was, zoals de overgrote meerderheid van de circa 400 door de VS vastgezette terreurverdachten, nooit in staat van beschuldiging gesteld.

Amnesty International noemde de dood van de man niet verrassend. „Als je kijkt naar de situatie waarin deze mensen verkeren, zie je veel mensen in isolement die zonder enige vorm van zekerheid vastgehouden worden. Dit is een extreem gevolg van een zeer extreme situatie.”

Het is voor zover bekend de vierde gevangene op Guantánamo die zich van het leven berooft. Vorig jaar juni ontstond grote internationale verontwaardiging toen twee Saoediërs en een Jemeniet dood werden gevonden in hun cel. Ze zouden zich hebben opgehangen aan hun kleren en beddengoed.

De ophef nam destijds toe nadat de basiscommandant, schout-bij-nacht Harry Harris, zei dat de zelfmoord „geen actie was uit wanhoop, maar een handeling van asymmetrische oorlogsvoering die tegen ons is gericht”. Harris werd juist vorige week opgevolgd door een nieuwe commandant.

Familieleden van de toen overleden gevangenen betwistten of de drie zelfmoord pleegden. Volgens hen zouden vrome moslims zich nooit van het leven beroven. En in maart zei een Zwitserse patholoog-anatoom, die autopsie verrichtte op het lijk van de Jemeniet, dat hij weliswaar stropsporen had gevonden rond de nek, maar dat delen van de keel, strottenhoofd en schildklier waren verwijderd. Volgen hem „de belangrijkste lichaamsdelen om te onderzoeken” bij zelfmoord door ophanging.

De marine zegt dat haar rechercheonderzoek naar de drie zelfmoorden nog loopt. Deze zelfde recherche zal ook dit recentste incident onderzoeken. (AP, Reuters)