Vaticaan voor Turks EU-lidmaatschap

De katholieke kerk is vóór toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Dit zei kardinaal Tarcisio Bertone, de tweede man van het Vaticaan, gisteren in een interview met de Italiaanse krant La Stampa.

Turkije heeft volgens hem een „lange weg bewandeld” en „respecteert de fundamentele regels van het samen leven”. Bertone beklemtoonde dat er sprake is van verschillen tussen de EU en Turkije, maar dat er ook ontwikkeling is. „Men kan met volkeren en regeringen die de fundamentele regels van het samen leven erkennen discussiëren over wat hen bindt binnen de Europese sfeer en binnen de wereldgemeenschap”, aldus Bertone.

Op de vraag of dat Turks lidmaatschap van de EU impliceert, antwoordde hij: „Dat gaat zover als toetreding tot de Europese Unie.”

De relaties tussen het Vaticaan en Turkije verslechterden in 2004, nadat Benedictus XVI, die toen nog kardinaal Ratzinger was, zich publiekelijk uitsprak tegen toetreding van Turkije tot de EU. Het Vaticaan liet daarop weten dat Ratzinger op persoonlijke titel had gesproken.

In september vorig jaar sprak de paus zich laatdunkend uit over de islam. Maar tijdens zijn bezoek aan Turkije in december zou hij volgens premier Erdogan hebben gezegd niet tegen Turks EU-lidmaatschap te zijn. Het Vaticaan wilde dat toen niet bevestigen.