Turkse hof wil premier Erdogan vervolgen om kritiek

Ankara. Het Turkse Constitutionele Hof wil premier Tayyip Erdogan laten vervolgen voor kritiek die hij dinsdag op het Hof heeft geuit. De premier heeft de neutraliteit van de rechtbank in twijfel getrokken en ”de grens van respect” overschreden, aldus de voorzitter van het Hof. Erdogan zei op televisie dat de beslissing van het Hof van vorige maand om de presidentsverkiezingen door het parlement ongeldig te verklaren, een ”schande voor het juridisch systeem” was. Het Hof had de verkiezing ongeldig verklaard, omdat er onvoldoende stemmen werden uitgebracht, na een boycot van de seculiere oppositie tegen de zeer gelovige presidentskandidaat en partijgenoot van Erdogan, minister Gül. Hierdoor moest Gül zijn kandidatuur intrekken. Dat Erdogan vervolgd wordt, is onwaarschijnlijk. Hij geniet immuniteit, die alleen het parlement kan opheffen. Zijn partij heeft daar de meerderheid.