Thaise partij van Thaksin ontbonden

De verdreven Thaise premier Thaksin Shinawatra is zijn politieke partij kwijt. De partij, populair bij de armen, wordt ontbonden wegens verkiezingsfraude. Thaksin zelf, die in ballingschap verblijft, en 110 andere functionarissen mogen vijf jaar geen politiek bedrijven.

Dat heeft het Constitutionele Tribunaal in Thailand gisteren bepaald. De rechtbank oordeelde dat de partij Thai Rak Thaii (Thai houden van Thai) zich vorig jaar schuldig heeft gemaakt aan fraude tijdens vervroegde verkiezingen. Thai Rak Thai betaalde een kleine partij om mee te doen in kiesdistricten waar zich geen andere kandidaten dan die van Thai Rak Thai hadden aangemeld. Zonder tegenkandidaten zouden de verkiezingen ongeldig zijn. Twee andere partijtjes hadden geld gekregen om verkiezingsmedewerkers om te kopen.

De Democratische Partij, de oudste partij van Thailand, werd gisteren vrijgesproken van verkiezingsfraude. Het tribunaal achtte het niet strafbaar dat de partij de bevolking tot boycot van de verkiezingen had opgeroepen.

Het vonnis is een nieuwe tegenslag voor de door het leger verdreven Thaksin, die Thai Rak Thai had opgericht als zijn politiek verhikel. Zijn partij werd in 2005 de grootste in Thailand, met voor het eerst een absolute meerderheid. Thaksin is vooral populair op het platteland. Een jaar later ontstond een opstand van de stedelijke middenklasse, die hem beschuldigde van machtsmisbruik, omdat hij zijn familiebedrijf Shin Corp. belastingvrij had verkocht aan een Singaporese investeringsmaatschappij. Er kwamen vervroegde verkiezingen in april, maar die werden later als gevolg van de boycot ongeldig verklaard. Na enkele maanden van politieke impasse greep het leger in september de macht. Nu werkt een interim-regering aan een voorstel voor een nieuwe grondwet, en woont Thaksin in afwachting van eventuele rechtsvervolging in Londen.

Rechter Vichai Chuenchompoonuj zei gisteren dat Thai Rak Thai „de parlementsverkiezingen slechts heeft gebruikt voor het bereiken van totalitaire macht”. Thaksin liet bij monde van zijn advocaat weten „teleurgesteld” te zijn. (AP, Reuters).