Stoere schrijfsters, mooie misses, en één man

Vrouwen overheersen de omroepbladen deze week. Sterke, succesvolle vrouwen. Thrillerschrijfsters, presentatrices, en vooral: Lucille Werner. Haar gezicht staat op de omslag van de NRCV-gids (0,99 euro) en de KRO-Mikrogids (0,79 euro). Woensdag presenteert zij de tweede jaargang van de Mis(s) Verkiezing, waarin twaalf meiden strijden om de titel van schoonste gehandicapte van het land. Werner, die zelf door een hersenbeschadiging moeilijk loopt, lanceerde de show vorig jaar om „iets aan de beeldvorming te doen”, zegt ze in de Mikrogids. De Mis(s)-kandidaten ziet zij als haar kinderen, „en ze zien mij ook als een voorbeeld.”

Inderdaad, een nieuwe Werner staat al klaar, zo blijkt uit de Avrobode (1,05 euro). De Mis(s) van vorig jaar Roos Prommenschenckel, vooral bekend van een oeverloos herhaald tv-fragment waarin haar nek ineens in een merkwaardige stand schiet, werkt net als Lucille aan „beeldvorming”. „Maar ik zou ook heel graag als presentatrice of actrice willen werken.”

En thrillerschrijfsters dus, in die bladen. Want juni is de maand van het spannende boek. Saskia Noort staat in het Vara-TV Magazine (0,99 euro), Esther Verhoef in het Veronica-magazine (1,20 euro). Beide blondines komen bijna permanent in de Nederlandse bestsellerlijstjes voor. En beiden schrijven graag over rottende lijken en afgeknipte vingers. Stoere dames. Saskia Noort werd op haar veertiende verkracht, werd voor alles bang, maar overwon die angst toen ze boeken ging schrijven. „Nu ben ik bijna nergens meer bang voor.” En jaagt ze haar lezers de stuipen op het lijf.

Esther Verhoef is zo mogelijk nog stoerder. In de Veronica-gids volgt het ene superlatief op het andere. Ze schreef vijftig dierenboeken, verkocht er 4,5 miljoen, werkte honderd uur „of meer” per week, en kreeg jarenlang „gemiddeld vier bekeuringen per week” voor het rijden van „dik over de 200 km per uur”.

Staan er dan helemaal geen mannen in de tv-gidsen deze week? Nee. Nou goed, één. Maar telt hij nog, Matthijs ‘Punt’ van Nieuwkerk? Veronica plaatst zijn hoofd op de cover en komt met een verhaal waarin de goede man zelf geen enkele keer wordt geciteerd. Het artikel gaat over het gebrek aan komkommertijd in tv-land. Zo wordt De Wereld Draait Door gewoon omgedoopt tot De Zomer Draait Door. Zes zomerse zaterdagavonden presenteert Van Nieuwkerk bijna exact hetzelfde programma als hij in minder warme seizoenen doet. Mét side kick Marc-Marie Huijbregts.

Side kicks zijn sowieso in. Georgina Verbaan en Daphne Deckers bij Knevel & Van den Brink, Sophie Hilbrand bij De Wereld Draait Door, en ze staan stuk voor stuk in de tv-gidsen. Aan komkommers in tv-gidsen blijkbaar geen gebrek.

Ingmar Vriesema