Spitsstrook op snelweg gaat langer open

De spitsstroken op de snelwegen gaan langer open. Dat schrijft minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA) aan de Tweede Kamer. Nu nog hebben spitsstroken vaste sluitingstijden, óók als er op dat moment files staan op de andere rijbanen. Voor de weggebruiker is dat „onbegrijpelijk”, aldus de minister.

Het aanpassen van het beleid duurt naar schatting negen tot achttien maanden, rekening houdend met onderzoek, inspraak en beroepsmogelijkheden.

Spitsstroken zijn doorgaans tussen 23 uur ’s avonds en 6 of 7 uur ’s ochtends gesloten. Bij vijf spitsstroken in Nederland ontstaat echter regelmatig congestie vóór de openstelling. De files zijn meestal een kwartier na opening van de spitsstrook opgelost. Eurlings wil nu af van de vaste sluitingstijden, en laat onderzoeken welke extra maatregelen moeten worden genomen tegen met name de extra geluidsoverlast.

De minister benadrukt dat de spitsstroken alleen worden opengesteld als de verkeersdrukte dat vraagt. „Uiteraard betekent dit niet dat de spitsstrook elk moment van de dag lukraak wordt opengesteld. Hiervoor is wel de vereiste verkeersdrukte nodig”, aldus de minister. Een spitsstrook gaat pas open als op de andere twee rijbanen meer dan 3.000 voertuigen per uur rijden, bij drie rijstroken geldt als criterium 4.500 voertuigen per uur.

De meeste knelpunten op snelwegen met gesloten spitstroken doen zich voor op de A50 tussen Arnhem en Beekbergen, de A1 tussen Beekbergen en Deventer-Oost, de A27 tussen Gorinchem en Noordeloos, de A28 bij Zwolle en de A28 tussen Den Dolder en De Uithof. Deze trajecten krijgen voorrang bij het onderzoek naar de effecten van verruimde openingstijden, aldus de minister.