Spiegelneuronen doen meer dan alleen spiegelen

Rotterdam, 31 mei. De spiegelneuronen in het brein van mensen en apen zijn actiever wanneer ze reageren op acties dan wanneer ze die actie imiteren. Dat schrijven onderzoekers van de Radboud Universiteit deze week in Nature Neuroscience. Spiegelneuronen zijn hersencellen die actief worden wanneer mensen of apen naar de actie van een ander kijken. Alsof de kijker de actie zelf uitvoert - met bijvoorbeeld activiteit in het motorische hersencentrum - zonder te bewegen. Bij proefpersonen die keken naar handbewegingen, waren de bijbehorende spiegelneuronen actiever wanneer de opdracht was om iets van de hand (van de ander) over te pakken dan wanneer proefpersonen alleen maar hoefden te observeren. De onderzoekers zien dit als een aanwijzing voor de theorie dat de centrale functie van `spiegelneuronen` is om geobserveerde en eigen handelingen te vergelijken, waarbij het spiegelen maar één onderdeel is.