Seksfeestjes voor wie anoniem wil blijven

In sommige kringen laten homo’s zich bewust met hiv besmetten. Zo hoeven ze niet meer onzeker te zijn. „Ik was bevrijd. Ik had geen zorgen meer”, zei een man in de documentaire The Gift.

Seksfeesten zijn er „al honderd jaar”, zegt COC-voorzitter Frank van Daalen. Er is volgens hem ook niets mis mee. Maar wat er zich in Groningen heeft afgespeeld is „extreem”. Ook voorzitter van de HIV-vereniging Robert Witlox vindt het „schokkend”. Vier mannen zijn onlangs aangehouden omdat ze doelbewust bezoekers van een seksfeest hebben misbruikt en ze daarna hebben geïnjecteerd met het hiv-virus. „ Mannen hebben er meestal gewoon een leuke avond of nacht. Meer niet.”

Het is onduidelijk of het aantal seksfeesten is toegenomen. Slechts een kleine minderheid van de homoseksuelen in Nederland bezoekt dergelijke feesten, benadrukt Van Daalen.

Het fenomeen is niet nieuw. In chatboxen op internet nodigen homo’s elkaar uit om bij elkaar thuis seks te hebben. Soms met meer dan twee mensen, en soms ook onbeschermd, ook wel barebacken genoemd.

Bezoekers van dergelijke feesten zijn veelal mannen die niet openlijk voor hun geaardheid durven uitkomen. Op de seksfeesten kunnen mannen betrekkelijk anoniem aan hun gerief komen. COC-voorzitter Van Daalen: „Ze zijn bang dat hun dubbelleven wordt ontmaskerd.” In een homokroeg kunnen ze eenvoudiger herkend worden, op een besloten seksfeest niet.

Hun dubbelleven heeft tot gevolg dat ze terughoudend zijn met het doen van aangifte van bijvoorbeeld de mishandelingen in Groningen, denkt Van Daalen.

De seksfeesten vinden overal plaats in Nederland, niet alleen in Groningen. Verbieden is onmogelijk, zei de burgemeester van Groningen, Jacques Wallage, gisteren. De overheid heeft daar geen middelen voor. Homobelangenorganisatie COC wil via internet homo’s gaan waarschuwen voor de excessen tijdens de seksfeestjes. „Dat is tijdrovend en erg ingewikkeld”, zegt Van Daalen. Het verspreiden van folders met waarschuwingen in homokroegen mist zijn effect, aldus Van Daalen, omdat slechts een deel van de bezoekers van de feesten óók in deze homo-uitgaansgelegenheden komt. „We moeten zelf de chatboxen ingaan.” In een verbod van de feesten ziet de organisatie niets.

Wat bezielde de drie verdachten toen ze het hiv-virus injecteerden en daarmee mannen bewust besmetten? Het ging ze om de kick, zo verklaarden de verdachten tegen de politie. Het onbeschermd vrijen zouden ze als ‘puur’ hebben beschouwd.

Bewust mensen besmetten met hiv is niet nieuw, zeggen kenners van de homoscene. Tijdens bareback-feesten weten bezoekers dat sekspartners besmet kunnen zijn. Toch doen ze het onveilig. De naam van deze vaak sinistere en destructieve feesten komt uit de ruitersport: bareback betekent zonder zadel op een paard rijden, analoog naar seks hebben zonder condoom. In de Amsterdamse homowereld duiken verhalen op dat ook in darkrooms bewust onveilig wordt gevreeën.

Het willens en wetens besmetten van mannen met hiv is in Amerika al langer een bekend verschijnsel. Daar worden op kleine schaal feesten gehouden waarbij homo’s doelbewust het virus verspreiden. Amerikaanse psychologen vermoeden dat deelnemers aan dergelijke feesten lijden aan angststoornissen. Bezoekers van de feesten zouden zo bang zijn voor het oplopen van hiv – en de gevolgen daarvan – dat ze liever leven in de zekerheid dat ze drager zijn van het virus, dan te twijfelen of ze seropositief zijn. In de Amerikaanse documentaire The Gift uit 2003 over het fenomeen zegt een geïnterviewde: „Ik was bevrijd. Ik had geen zorgen meer.”

De bewuste seksfeesten in Groningen zijn van een andere orde. Het is voor het eerst dat bezoekers van een seksfeest moedwillig worden besmet met hiv zónder dat ze zich hiervan bewust zijn.

„Het is een bizarre, extreme vorm van sm”, denkt Joris van den Berg (24), hoofdredacteur van het homojongerenmagazine Expreszo. „Vergelijk het met het moedwillig verspreiden van cholera. Dat doe je toch ook niet?” Hij noemt het „tragisch” dat homoseksuelen door het incident „in verband worden gebracht met deze gekken”. De afkeer van homo’s bij mensen die toch al met een scheve blik naar homo’s kijken, zal alleen maar worden aangewakkerd door de vele media-aandacht, vreest Van den Berg. „Het is niet goed voor de emancipatie van jonge homo’s.”