Schattenjager gedaagd

Het Spaanse ministerie van Cultuur heeft de Amerikaanse schattenjager Odyssey voor de rechter gedaagd. Spanje klaagde het bedrijf, gespecialiseerd in het opduiken van schatten uit scheepswrakken, deze week voor de rechter in Florida aan wegens het illegaal wegsluizen van de grootste zeeschat die ooit is opgedoken. Het gaat daarbij, zoals Odyssey deze maand bekendmaakte, om een half miljoen gouden en zilveren munten.

Spanje startte een politieonderzoek omdat het Odyssey ervan verdenkt de geldschat te hebben opgedoken uit een wrak dat in Spaanse wateren ligt, danwel uit een Spaans wrak waarvan de inhoud toebehoort aan de Spaanse staat. Odyssey ontkent dat, maar wil niet bekendmaken waar het wrak is gelokaliseerd en om welk schip het gaat. De zeeschat is inmiddels overgebracht naar een onbekende plek in de VS.

Spanje hecht belang aan de kwestie omdat steeds meer bedrijven zich richten op het opduiken van geldschatten, niet zelden uit schepen die behoorden tot de Spaanse zilvervloot.

Rectificatie / Gerectificeerd

Schattenjager

Het bericht Schattenjager gedaagd (31 mei, pagina 4) vermeldt ten onrechte dat de Spaanse staat het Amerikaanse schatzoekersbedrijf Odysssey heeft aangeklaagd wegens het illegaal weghalen van Spaans erfgoed uit een scheepswrak. Spanje heeft een claim bij de rechter in Florida gedeponeerd op de mogelijke eigendomsrechten op Spaans erfgoed in wrakken die door Odyssey zijn gevonden.