Pil doorslikken

De anticonceptiepil elke dag slikken, dat deden vrouwen al vaker. Er komt nu ook een officiële doorslikpil op de markt.

In Amerika mogen vrouwen voortaan iedere dag een anticonceptiepil slikken. Zonder onderbreking. De pil waarmee dat mag heet Lybrel. De Food and Drug Administration – de Amerikaanse medicijnenwaakhond – heeft hem vorige week goedgekeurd en nu mag producent Wyett hem verkopen. Naar verwachting komt de doorslikpil ook in Europa. Het begrip ‘pil doorslikken’ heeft er opeens een betekenis bij.

De conventionele pil slik je 21 dagen en dan 7 dagen niet. Na een twee of drie pilloze dagen begint de onttrekkingsbloeding. Het is geen echte menstruatie, want er is geen eitje gerijpt.

De traditionele anticonceptiepil aapt de menstruatiecyclus na. Daarvoor zijn geen biologische redenen, slechts markttechnische, schrijven de auteurs van een begin dit jaar uitgekomen Cochranereview over continuous contraceptives. Het was handig om in de jaren zestig de toen nieuwe pil zo veel mogelijk te laten doen wat vrouwen gewend waren: een maandelijkse bloeding. Er was al genoeg maatschappelijke weerstand.

De Cochranereviewers – aanhangers van wetenschappelijk onderbouwde geneeskunde – concluderen dat doorslikken net zo veel tevreden gebruiksters heeft als iedere maand 7 dagen stoppen. En er zijn net zoveel klachten over tussentijdse bloedingen en onverwachte bloedvlekjes (spotting, waar volgens de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie geen sanitaire maatregelen bij nodig zijn). Over veiligheid, effectiviteit en bijwerkingen viel weinig te zeggen. De zes uitgevoerde onderzoeken zijn te klein. Fabrikant Wyett heeft beloofd goed onderzoek te doen naar zeldzame bijwerkingen, zoals trombose.

Heel wat Nederlandse vrouwen slikken de pil al door. In de Nederlandse gebruiksaanwijzing voor de lichte pillen staat hoe je na de laatste pil uit een strip meteen aan de volgende strip kunt beginnen om de ‘menstruatie’ uit te stellen. Maar op de website van het gezondheidstijdschift Santé schrijven lezeressen dat ze bijvoorbeeld standaard vier strips achter elkaar gebruiken en dan een week stoppen. Ze zijn verlost van de maandelijks terugkerende menstruatiepijn of het vervelende humeur. Een lichte doorbraakbloeding treedt wel vaak op, op een onvoorspelbaar moment.

In de lichte pil Lovette, in Nederland te koop van Lybrelfabrikant Wyett, zitten vrijwel evenveel hormonen als in de ‘doorslikpil’. Onregelmatige spottings en bloedingen zijn dan ook de grootste bedreiging voor het succes van Lybrel. Tijdens praktijkonderzoeken stopte 18 procent van de deelnemende vrouwen vanwege onverwachte bloedingen.

Wim Köhler