Pasta met groente

Voor 3 personen als voorgerecht:300 gram aubergine4-5 teentjes knoflook, overlangs gehalveerd15 roma-tomaatjes8-9 eetlepels olijfolie extra verginezout en zwarte peperkorrelsversgeraspte parmigiano reggiano280 gram korte pasta (orechiette, pennette rigate, spiraaltjes)

Om snel een pastagerecht te maken, hoeft de saus niet altijd maar weer uit een potje te komen. Met 1 aubergine en wat roma-tomaatjes kan snel een heerlijke groentesaus voor over de pasta worden gemaakt. Weliswaar kost het iets meer moeite dan zo’n sauspotje omkiepen in de pan omdat de verse groenten in stukken moeten worden gesneden. Maar de bereiding blijft nog altijd ruim binnen de 30 minuten.

Bereiding: Snijd de aubergine in moten, halveer de stukken en snijd ze vervolgens in dunne repen. Verwijder het vliesje en de groene kern uit de knoflookhelften en snijd de knoflook in gelijkmatige stukjes. Halveer de tomaatjes overlangs en snijd ze vervolgens overdwars in reepjes. Verhit de olie in een hapjespan, voeg de reepjes aubergine toe en bak ze al omscheppend even aan tot ze iets soepeler worden. Bestrooi ze met wat zout, voeg knoflook, tomaten, basilicum en 6 eetlepels water toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de groenten in de gesloten pan 12-15 minuten stoven onder nu en dan omroeren.

Kook intussen de pasta bijtgaar in een ruime pan met kokend en gezouten water. Giet de pasta af, schud aanhangend kookvocht er snel uit en doe de nog vochtige pasta over in de hapjespan. Schep de hete pasta door de groentesaus samen met 3 tot 4 eetlepels geraspte parmigiano.

Breng het gerecht op smaak met zout en maal er naar wens wat peper over. Serveer direct in voorverwarmde diepe borden.

Weersta de verleiding om crème fraîche door de saus te roeren, want dat doet afbreuk aan de frisheid en de zachte smaak van de groentesaus. Enkele eetlepels kookvocht kunnen het gerecht iets soepeler maken. Dat kookvocht kan nooit kwaad, want bijtgare pasta blijft vocht absorberen – ook in het bord. Te gare pasta absorbeert geen vocht meer en dan veroorzaakt dat kookvocht slechts een plas water onderin de borden. Dus houd pasta goed al dente.

Morgen: mango met chilipeper

    • Florine Boucher