‘Oudere in tehuis eigen kamer’

Alle bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen moeten binnen drie jaar een eigen kamer krijgen, tenzij ze er zelf voor kiezen die met anderen te delen.

Staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) stelt dat voor in een actieplan voor de ouderenzorg, dat ze vanmiddag zou presenteren. Ook wil ze geld vrijmaken om tussen vijf- en zesduizend verpleegkundigen extra aan te trekken. Hoeveel geld ze voor de plannen wil uittrekken is nog niet bekend.

Er zijn nu nog ongeveer 16.200 kamers met meer bedden in de verpleeg- en verzorgingstehuizen.

Het verzorgend personeel zal van de staatssecretaris dan wel meer tijd moeten besteden aan de zorg voor patiënten. Het aantal uren dat verpleegkundigen en verzorgenden aan patiënten besteden moet jaarlijks met een procent toenemen.

Ook moeten verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorginstellingen beter laten zien wat zij doen. In de zomer van 2008 moeten zij informatie geven over de kwaliteit van de zorg die zij leveren. Die informatie wordt openbaar gemaakt. Goed presterende instellingen zullen worden beloond, tehuizen die het minder goed doen zullen op hun budget gekort worden.

Eind 2010 zal volgens Bussemaker geen verpleeghuis meer over kamers beschikken van meer dan twee personen. Ze verwacht dat een beperkt aantal tweepersoonskamers nodig zal blijven voor mensen die met hun partner willen wonen, „of omdat ze, vanwege hun ziektebeeld, het angstig vinden alleen op een kamer te zijn”.

Ook moeten er meer kleinschaliger woonprojecten komen voor ouderen, waarin maximaal zes personen een keuken en sanitair delen. Die moeten jaarlijks aan zo’n 1.500 ouderen onderdak geven.