OM NAAR UIT TE KIJKEN

THEATER

Holland Festival In de eerste week van het Holland Festival komt de New-Yorkse Wooster Group met een knip-en-plakversie van Shakespeares drama Hamlet. De prins die zijn vader moet wreken wordt gespeeld door Richard Burton, die weliswaar reeds lang is overleden, maar die op video weer tot leven wordt gewekt. Ook de Libanees-Amerikaanse kunstenaar Wald Ra’ad leunt zwaar op zijn video. In zijn performance I feel a great desire to meet the masses once again toont hij beelden van de ‘war on terror’ en geeft er zelf commentaar bij.

Walid Raad 1-2 juni, ‘Hamlet’ 6-10 juni Bellevue Amsterdam. Inl www.hollandfestival.nl.

DANS

NDT Voor het Holland Festival treedt het Nederlands Dans Theater buiten de theaters en brengt in de Zuiveringshal van de Amsterdamse Westergasfabriek nieuw werk van het duo Lightfoot/ Léon, Sooner or Later, op muziek van Philip Glass, in een bijzondere vorm.

T/m 7 juni Zuiveringshal, Westergasfabriek, Amsterdam. Info. 020-5237787 of www.hollandfestival.nl.

POP

Glasgow Calling Onder het motto “London Calling goes Glasgow” bouwt Paradiso een beproefde succesformule uit naar het noordelijk deel van Groot-Brittannië, met nadruk op de nieuwe frisheid van Schotse bands die zich onttrekken aan de donkere erfenis van The Jesus and Mary Chain. Vreugdevolle rockmuziek van 1990s, Bricolage, De Rosa, We Are The Physics, Mother & the Addicts. Het Schotse bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus komt er ook nog één gloomy somberman: Malcolm Middleton.

1 juni Paradiso, Amsterdam.

MUZIEK

Breaking down the Walls Na 28 jaar sluit muziekcentrum Vredenburg de deuren. Voorafgaand aan het echte slotconcert (17 juni) is er op 7 juni een slotevenement, waarop artiesten een ode brengen aan muziekcentrum Vredenburg. Optredens van o.a. Hans Teeuwen, Ellen ten Damme, Ronald Giphart, De Nederlandse Bachvereniging en Michiel Borstlap. Na het concert is er een afterparty in de kleine zaal, waar muziek wordt gedraaid van artiesten die ooit in Vredenburg stonden; van David Bowie tot Kim Wilde, The Rolling Stones en Radiohead.

20.15 uur. Info 030-2314544 of www.vredenburg.nl

KLASSIEK

Neeme Järvi Voor het Residentie Orkest is de maand juni ‘Järvi-maand’, want chef-dirigent Neeme Järvi viert deze maand zijn 70ste verjaardag. Hij staat vaak op het podium van de Dr. Anton Philipszaal en leidt ook optredens in het buitenland. Op 1 en 3 juni begint de Järvi-maand met concerten met het Vioolconcert van Sibelius (solist: Nikolaj Znaider) en de Eerste symfonie van Mahler.

Res.: 070 8800333. Inl.: www.residentieorkest.nl