Noorwegen vredigst, Irak gewelddadigst

Washington. Noorwegen is het vredigste land ter wereld, Irak het gewelddadigste. Dat blijkt uit de nieuwe Global Peace Index, die gisteren is uitgekomen. In de top-121, samengesteld door het gezaghebbende Economist Intelligence Unit (IEU), een onderzoeksinstituut voor risicoanalyse, staat Nederland op de 20ste plaats, tussen Bhutan en Spanje. De Verenigde Staten staan op plaats 96, tussen Jemen en Iran. De index gaat uit van 24 indicatoren, zoals het aantal oorlogen waarbij een land de afgelopen vijf jaar betrokken is geweest, het aantal militairen dat buiten eigen land is omgekomen en de hoeveelheid geld die wordt verdiend aan wapenhandel. Ook binnenlandse trends, zoals gewelddadige misdaad en het vertrouwen van burgers in elkaar, werden meegerekend.