‘Nederland na nee niet uit de Unie’

Wanneer Nederland als enige bezwaren blijft hebben tegen een nieuw Europees verdrag, zullen de andere 26 landen van de Europese Unie niet langer wachten of gehoor willen geven aan de Nederlandse bezwaren.

Dat heeft staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken, PvdA) vanochtend herhaald in de Tweede Kamer. Timmermans ontkende dat, zoals Van Bommel (SP) hem voor de voeten wierp, hij met zijn uitspraken eerder deze week de Nederlandse bevolking heeft willen dreigen, dat een tweede ‘nee’ in een referendum tot een catastrofe zou leiden. „Ik heb alleen een eerlijk en open antwoord gegeven naar aanleiding van een vraag. Het is ook niet van belang waar een Nederlands ‘nee’ vandaan zou komen, vanuit de Tweede Kamer of door een referendum.”

„Ik heb alleen gezegd dat als een situatie zou ontstaan waarin 26 landen met een nieuw Europees verdrag in zee gaan en alleen Nederland ‘nee’ zegt, die 26 niet zullen zeggen: ‘kom maar Nederland, laten we er nog eens over spreken’. Die gaan dan verder volgens de regels van een nieuw verdrag, en blijven wij met de regels van het verdrag van Nice zitten. Niet ons lidmaatschap van de Europese Unie staat op het spel, dat heb ik niet gezegd, maar wél onze positie binnen Europa”.

De Nederlandse regering, aldus Timmermans, streeft er naar om straks aan de Tweede Kamer (en eventueel aan de bevolking in een referendum, als daartoe besloten zou worden) een verdrag ter ratificatie voor te leggen dat wel op een ‘ja’ zou kunnen rekenen. „Zo’n verdrag moet zich, niet alleen naar vorm, maar ook naar inhoud wezenlijk onderscheiden van het oude Grondwettelijk Verdrag”, aldus de staatssecretaris. „Daarmee heeft de regering zich een zware opgave gesteld, want we hebben veel eisen, waarop we ons tegenover de Tweede Kamer hebben vastgelegd. Dat vergt een ongelofelijk harde aanpak bij de onderhandelingen. Het is niet eenvoudig”.

Dezer dagen heeft tussen de EU-lidstaten druk overleg plaats over een nieuw Europees Verdrag, aan de vooravond van een Europese top volgende maand over dit onderwerp.