Mark Veens stopt met zwemmen

Mark Veens is met onmiddellijke ingang gestopt met zwemmen. De 28-jarige sprinter, die op weg leek naar zijn vierde deelname aan de Olympische Spelen, volgend jaar in Peking, kampte de afgelopen jaren met een slepende blessure aan de schouder.

Vorig jaar werd Veens ook al geplaagd door een knieblessure. Daarna speelde ook zijn schouderblessures weer op. In oktober vorig jaar werd hij aan zijn schouder geopereerd, maar zijn zoveelste comeback, in februari, viel hem tegen.

Veens nam deel aan de Olympische Spelen van Atlanta (1996), Sydney (2000) en Athene (2004).De Limburger, die in 1995 als 16-jarige zwemmer tijdens de EK in Wenen debuteerde in de nationale ploeg, behaalde zijn grootste successen als lid van de Nederlandse estafetteploegen op de 4x50 meter en 4x100 meter vrije slag.

Tijdens de WK in Fukuoka, in 2001, zwom hij samen met Klaas-Erik Zwering, Johan Kenkhuis en Pieter van den Hoogenband naar het zilver op de 4x100 meter vrij.

Daarmee revancheerde de estafetteploeg zich voor de diskwalificatie in de series, een jaar eerder bij de Olympische Spelen van Sydney, door een te vroege start.

Bij de Spelen van Athene won Veens zilver met de estafetteploeg op de 4x100 m vrij. Veens zwom zelf in de series; in de finale nam Pieter van den Hoogenband zijn plaats over.

Met name bij de EK’s op de kortebaan had Veens veel succes. Tussen 1998 en 2005 haalde hij vier gouden medailles met zijn ploeg op de 4x50 meter vrije slag.

De beste individuele prestaties zette hij neer op de WK kortebaan in Hongkong (1999), waar hij derde werd op de 50 meter vrije slag. Bij de EK’s kortebaan van 1998 (Sheffield) en 2004 (Wenen) haalde hij op dat nummer zilver, beide keren achter de Brit Mark Foster.

Veens is sinds het begin van dit jaar zwemtrainer bij de HP&ZC in zijn woonplaats Horst.