Le Corbusier

Le Corbusier bij de maquette van zijn Unités d’habitation in Marseille, 1947 La maquette d'une HLM de 14 étages et 330 appartements, intitulée "unité d'habitation", l'oeuvre de l'architecte français d'origine suisse Charles-Edouard Jeanneret, dit Le Corbusier, photographiée en 1947 à Marseille. Après la guerre, Le Corbusier chercha à appliquer "le modulor", son système de proportions qu'il établit entre 1942 et 1948 et édifia plusieurs "Unités d'habitation" de Marseille (1947-52). AFP

De tentoonstelling Le Corbusier. De kunst van de architectuur in het Nederlands Architectuurinstituut is het eerste grote overzicht van Le Corbusiers werk sinds zijn honderdste sterfjaar in 1987 en het allereerste in Nederland. De 450 originele tekeningen, maquettes, schilderijen, tapijten, stoffen, films, foto’s, beeldhouwwerken, meubels en interieurs laten zien dat Le Corbusier niet alleen architect was, maar ook stedenbouwkundige, beeldhouwer, schilder, fotograaf en schrijver. Le Corbusier schreef zo’n 57 boeken, waarvan Vers Une Architecture uit 1923 het bekendste is. Ook van de vele stedenbouwkundige ontwerpen die Le Corbusier maakte, zijn er in Rotterdam verschillende te zien. Het Plan Voisin uit 1923 staat er als maquette; het plan van Le Corbusier om de rechteroever van Parijs, op het Louvre na, te slopen en te vervangen door torenflats in een groot park.

Le Corbusiers architectuur wisselde een keer of vijf drastisch van stijl. In de jaren twintig werd hij de koning van het Nieuwe Bouwen; zijn ‘vijf punten voor een nieuwe architectuur’ werden het evangelie van de modernistische architectuur. Maar al midden jaren dertig ontwierp hij heel anders en in de jaren vijftig legde hij volgens zijn biograaf Jencks zelfs de basis voor het postmodernisme.

Veel van de revoluties in Le Corbusiers werk kwamen voort uit zijn schilderkunst, zo is ook in Rotterdam goed te zien. De rondingen van zijn architectuur in de jaren veertig en vijftig kondigen zich al aan in de Léger-achtige naakten met wulpse vormen die hij eerder schilderde, zo is te zien in Rotterdam. Le Corbusier was de kunstenaar-architect bij uitstek, die zich niet liet hinderen door de bouwkundige bezwaren die in de architectuur vaak tussen droom en daad staan.

Le Corbusier t/m 2 sept in het NAi, Museumpark 25, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u.