‘Kosovo wordt onafhankelijk’

Kosovo zal „hoe dan ook” onafhankelijk worden; daarom moet de Veiligheidsraad van de VN haast maken en voor eind juni stemmen over een resolutie over de onafhankelijkheid van Kosovo.

Dat zei gisteren de Finse VN-gezant voor Kosovo, Martti Ahtisaari, de man die een jaar lang met de Serviërs en de Kosovo-Albanezen heeft onderhandeld over de toekomst van Kosovo. Ahtisaari heeft namens de VN een plan opgesteld dat voorziet in onafhankelijkheid voor Kosovo onder internationaal toezicht en met garanties voor de minderheden.

Volgens Ahtisaari moet een beslissing vallen voor op 30 juni het Duitse voorzitterschap van de EU afloopt. Het is niet in het belang van de EU de onzekerheid te laten voortduren. Gebeurt dat wel, zei Ahtisaari tegen het Finse blad Helsingin Sanomat, „dan is duidelijk dat de internationale gemeenschap heeft gefaald”.

Juist vandaag wordt volgens Kosovaarse en Servische bronnen in New York een door de Amerikanen opgestelde ontwerpresolutie over Kosovo overhandigd aan de ambassadeurs van de andere leden van de Veiligheidsraad. Over de inhoud is niets uitgelekt, maar de VS zijn krachtig voorstander van de onafhankelijkheid van Kosovo.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei gisteren dat de standpunten van Rusland en de VS over Kosovo „extreem ver uit elkaar liggen en niet met elkaar te verzoenen zijn”. Rusland is tegen de onafhankelijkheid van Kosovo en eist verder overleg tussen Kosovo en Servië over de toekomstige status. Lavrov zei gisteren te hopen dat Rusland in de Veiligheidsraad geen gebruik zal moeten maken van zijn vetorecht. „De Veiligheidsraad moet zich niet in een situatie brengen waarin hij een resolutie steunt die onaanvaardbaar is voor een van de partijen in het Kosovo-conflict”. Servië is radicaal tegen de onafhankelijkheid van Kosovo, Kosovo eist even radicaal onafhankelijkheid te mogen worden. (VIP)