Koelkasteffect in Buenos Aires

herfstboom.jpgDe terugkeer in Argentinië betekent een wreed fris ontwaken. Harder dan ooit is de winter plotsklaps ingetreden. Het onheil kondigde zich vannacht al aan toen bij de tussenstop in Săo Paulo de Braziliaanse schoonmaakploeg het vliegtuig binnenkwam. De doorgaans tropisch kwetterende dames oogden nu Oost-Europees nors. Ze droegen wollen mutsen en handschoenen. De Lufthansa piloot zei voordat hij tussen de mistflarden weer opsteeg richting Buenos Aires dat het verder zuidelijk nog kouder zou worden. ,,En U gaat er vrijwillig naar toe´´, zei de verkeersvlieger vol verbazing. De man heeft niet overdreven. Op de pampa is het grijs. Daar waar in het voorjaar gezwaaid wordt naar de rennende meisjes passeren nu tuinmannen met harken en blowers die de herfst bijelkaar vegen. Mijn boom is poedelnaakt.

 

 

Het broeikaseffect lijkt het einde van de wereld te vergeten. Er zijn de afgelopen dagen een reeks van kouderecords gebroken in Argentinië. De gevoelstemperatuur lag ´s ochtends in de hoofdstad regelmatig een paar graden onder nul. Gisteren was het om 8.25 uur in Buenos Aires -0,3 graden. De laatste keer dat dit gebeurde was in mei 1958.  Zelfs op Antarctica was het op de meeste plekken warmer.

En de maximale temperatuur in Argentinië lag begin deze week op slechts 6,1 graad celsius. Dat was in 134 jaar niet eerder voorgekomen. En misschien wel nooit maar over een langere periode zijn de temperaturen in Zuid-Amerika niet geregistreerd. Er vriezen mensen dood in Argentinië, tientallen scholen zijn gesloten wegens gebrek aan verwarming, energieleveranties aan bedrijven worden gerantsoeneerd en bij alle tankstations staan hele lange rijen auto´s omdat LPG schaars is geworden.

Wat zullen we vanavond genieten van de uit Holland meegebrachte rookworst, de ,,lekker knapperige´´ bakkersspeculaasjes en de suikervrije munten drop (hard/zoet). De kinderen mogen de schoen zetten.