Klas Torstensson

Vijf historische vrouwen, ieder op eigen wijze in conflict met tijd en omgeving, zijn het onderwerp van de liedcyclus In Großer Sehnsucht van de Zweeds/Nederlandse componist Klas Torstensson (1951). Sopraan Charlotte Riedijk, voor wie de cyclus geschreven werd, zingt met bloedstollende opwinding en ontroering teksten van onder meer de gevangengenomen communiste Rosa Luxemburg en de in een gesticht belande kunstenares Camille Claudel.

De drie instrumentalisten hebben soms een begeleidende rol, maar verklanken ook de onderliggende woede en frustratie, en zorgen vaak voor stekelige dubbele bodems. Voordat violist Peter Brunt in 2005 werd opgevolgd door Vesko Eschkenazy, vormden ze dan ook het Osiris Trio, en dat ze jarenlang gedrieën optraden is goed te horen.

„Ik ben maar een vrouw, en niets wat ik zeg zal uw oordeel veranderen”, laat Torstensson Louise Michel, brandstichtster van de Parijse Commune zingen. Dankzij Torstensson en Riedijk klinkt haar stem langer en indringender door dan ze had kunnen vermoeden.

Charlotte Riedijk, Ellen Corver, Peter Brunt en Larissa Groeneveld. Klas Torstensson: In Großer Sehnsucht. (Cobra 0018). Nog tot 3/6 is ‘In Großer Sehnsucht’ in het kader van de Operadagen Rotterdam te zien als solo-opera. Inl: www.ot-rotterdam.nl.