Japan keert zich af van sumo wegens Mongoolse dominantie

De Mongoolse worstelaar Hakuho (22) is opgeklommen tot yokozuna, de hoogste rang binnen het sumo. Na afgelopen weekend zijn tweede toernooi op rij te hebben gewonnen, werd hij gisteren officieel benoemd. Maar niet alle fans van deze vorm van Japans worstelen zijn blij.

Bij sumo proberen kolossale mannen slechts gekleed in een lendedoek elkaar tegen de grond of uit de ring te werken. Het wordt gezien als een pure Japanse sport en maakt vaak deel uit van ceremonieën voor de goden bij shintoïstische tempels. Het sumo verkeert al enkele jaren in een crisis. Na de hoogtijdagen van de populaire tweelingbroers Wakanohana en Takanohana zijn er geen Japanse yokozuna meer geweest. En nadat de Hawaïaan Musashimura was gestopt, waren er zelfs een hele tijd geen worstelaars meer van de hoogste rang. Daarna brak de tijd aan van de Mongoolse yokozuna Asashoryu, die veel records brak. Zijn rivalen hadden alleen kans een toernooi te winnen bij een blessure van Asashoryu.

Veel Japanners keerden zich van het sumo af. De zes toernooien per jaar waren niet meer uitverkocht en de tv-samenvatting verdween naar diep in de nacht. De spanning was niet alleen weg, ook het Japanse karakter van de sport kwam in gevaar. De yokozuna behoort Japanse deugden als terughoudendheid en bescheidenheid te belichamen en te dienen als een voorbeeld voor de jeugd. Asashoryu toont echter regelmatig zijn emoties en gooit zijn tegenstanders soms hard uit de ring. Het nieuwe fenomeen Hakuho is ook al in opspraak gekomen. ‘Wij willen niet nog een Mongoolse yokozuna’, liet de pers weten. Met Hakuho lijkt de spanning terug maar de Japanse identiteitscrisis nog niet voorbij. De grootste toekomstige kanshebbers om de Mongolen op te volgen lijken eerder uit de voormalige Sovjet-Unie te komen dan uit Japan zelf.