Hof verbiedt grootste partij van Thailand

De grootste partij van Thailand is gisteren op last van het Constitutionele Tribunaal ontbonden, omdat zij zich schuldig heeft gemaakt aan verkiezingsfraude. Oprichter van de partij Thai Rak Thai (Thai houden van Thai), de vorig jaar met een staatsgreep verdreven oud-premier Thaksin Shinawatra, mag van het tribunaal vijf jaar niet deelnemen aan de politiek. Hetzelfde geldt voor 110 partijleden.

Het tribunaal oordeelde gisteren dat Thai Rak Thai bij de vervroegde verkiezingen vorig jaar een klein partijtje had betaald om mee te doen aan de verkiezingen in kiesdistricten waar zich geen andere kandidaten dan die van Thai Rak Thai hadden aangemeld. Zonder tegenkandidaten zouden de verkiezingen ongeldig zijn. Twee andere partijtjes hadden geld gekregen om verkiezingsmedewerkers om te kopen.

De Democratische Partij, de oudste partij van Thailand, werd vrijgesproken van verkiezingsfraude. Het tribunaal achtte het niet strafbaar dat de partij de bevolking tot boycot van de verkiezingen had opgeroepen.

Thai Rak Thai was in 2005 de eerste partij in Thailand die een absolute meerderheid won. Een jaar later ontstond een opstand van de stedelijke middenklasse, die Thaksin beschuldigde van machtsmisbruik, omdat hij zijn familiebedrijf Shin Corp. belastingvrij had verkocht aan een Singaporese investeringsmaatschappij. Er kwamen vervroegde verkiezingen in april, maar die werden later als gevolg van de boycot ongeldig verklaard. Na enkele maanden van politieke impasse greep het leger in september de macht. Nu werkt een interim-regering aan een voorstel voor een nieuwe grondwet, en woont Thaksin in afwachting van eventuele rechtsvervolging in Londen.

Rechter Vichai Chuenchompoonuj zei gisteren dat Thai Rak Thai „de parlementsverkiezingen slechts heeft gebruikt voor het bereiken van totalitaire macht”. Thaksin liet bij monde van zijn advocaat weten „teleurgesteld” te zijn over de uitspraak.

De regering had zich voorbereid op rellen van Thaksin-aanhangers en 13.000 man politie en ordetroepen klaar staan. Vannacht bleven onlusten uit. Partijleider Charuton Chaisaeng zei direct na de uitspraak dat de partij zich bij het oordeel neerlegde en riep de bevolking op niet in opstand te komen. Later, buiten het gerechtsgebouw, zei hij echter ook dat „het onwaarschijnlijk is dat het land dit accepteert”. (AP, Reuters)