Heel Hilversum is op vakantie

De televisiezomer duurt vier maanden lang, vol herhalingen. De publieke omroep heeft met moeite een zomerprogrammering kunnen samenstellen.

Zomer in Hilversum: Dames in de dop bovenste foto of eindeloze herhalingen van Flodder onder Scene : allen aan tafel van de familie Flodder 1994 Dijkstra bv.

Buiten is het bewolkt met af en toe een bui – maar binnen is het volop zomer. Op de tv althans. In Hilversum draait de zomerprogrammering al een maand.

Talkshowhosts Pauw en Witteman maakten eind april plaats voor hun zomerse vervangers Knevel en Van den Brink. De Wereld Draait Door ging halverwege deze maand met reces. Paul de Leeuw is op vakantie. En zo kennen meer programma’s een tijdelijke stop.

Die pauze is langer dan voorheen. De zomer in Hilversum duurt dit jaar voor veel programma’s van half mei tot begin september: tussen de 15 en 18 weken. „We gaan nog net niet dicht”, grapte Harm Bruins Slot, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), gisteren tijdens een persgesprek. „Een onverantwoord lange zomer”, noemde Marcel Peek, netmanager Nederland 1, het eerder.

De commerciële zenders vullen de zomer met herhalingen en goedkope programma’s. RTL lijkt daar echter minder mee te zitten dan de publieke collega’s. „Wij volgen de kijkers en de adverteerders. Het is rustiger in de zomer”, aldus Kim Koppenol, woordvoerder van RTL Nederland. „Het aantal klachten over herhalingen valt mee. Herhalingen zijn trouwens niet per se verkeerd. Series als Allo allo en Flodder, daar blijven mensen naar kijken.” RTL zendt deze zomer ook nieuwe programma’s uit, zegt Koppenol. Zo voedt de omroep ordinaire meisjes op in Dames in de dop, een Brits concept.

Schraal? De publieke omroepen kunnen zich zelfs dát niet veroorloven, zegt de raad van bestuur, want het geld is op. „De pot is leeg”, zei Cees Vis, financiële man in de raad van bestuur, gisteren. Het extra budget van 50 miljoen euro dat het kabinet dit jaar aan de publieke omroepen geeft, is volgens Hilversum net voldoende om het hoofd boven water te houden.

Toch kwam redding: „Een paar maanden geleden keken we nog somberder naar de zomerprogrammering”, zei Marcel Peek, netmanager van Nederland 1, gisteren. „Maar dankzij een beroep op de reserves hebben we nu een kleine 10 miljoen euro extra te besteden.” Met kunst- en vliegwerk en een greep in de omroepreserves verschijnen deze zomer toch enkele nieuwe programma’s op de tv. Knevel en Van den Brink wordt bijvoorbeeld betaald met ‘eigen geld’ van de EO. De netmanagers hadden zelf geen budget meer. Overigens houdt de talkshow er op 8 juni al weer mee op.

Waarom spreiden de omroepen de programma’s niet over het hele jaar? „Dat proberen we ook ieder jaar, de omroepen zijn het er ook mee eens, maar iedereen wil op vakantie.”

Het argument dat in de zomer minder mensen tv kijken, gaat nauwelijks meer op. Vorig jaar zaten mensen in juli en augustus bijna drie uur per dag voor de televisie, op een jaargemiddelde van 197 minuten per dag, volgens de stichting Kijkonderzoek. Dat cijfer is enigszins vertekend door de populariteit van het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland – de top-5 van best bekeken programma’s van het afgelopen jaar bestaat geheel uit WK-wedstrijden – maar ook in 2005 zaten Nederlanders in de zomer veel voor de tv. Toen waren er geen grote toernooien.

Ondanks de financiële perikelen, schaamt Harm Bruins Slot zich geenszins voor de uitzendingen van de komende maanden. „De zomerprogrammering wordt buitengewoon opwindend.”

De omroepen gebruiken het extra geld om een aantal populaire programma’s eerder te laten beginnen. Pauw & Witteman, De Wereld Draait Door en TROS Radar beginnen de ‘winter’ nu op 3 september in plaats van op 17 september.

Verder test de publieke omroep in de zomer een aantal nieuwe programma’s. De AVRO komt met The Phone, een idee van het productiebedrijf van Beau van Erven Dorens. Nietsvermoedende kandidaten krijgen spelopdrachten via een mobiele telefoon. BNN is begonnen met Kebab TV, een talkshow uit een broodjeszaak. Het programma werd geboren op BNN’s digitale themakanaal 101TV. De VPRO zendt onder meer een nieuw onderzoeksjournalistiek programma uit, Jansen & Jansen, en het autoprogramma Garage.

En volgend jaar zomer? Dan is er gelukkig weer sport: Olympische Spelen en het EK voetbal. De publieke omroep hoopt dat Oranje zich plaatst.